Peru az utolsó lehetőségünk

2013-11-26

A WWF más civil szervezetekkel és társadalmi mozgalmakkal együtt tüntetőleg kivonult a varsói klímakonferenciáról, az éves tanácskozáson ugyanis semmilyen előrelépés nem történt annak érdekében, hogy az emberiség mielőbb megállítsa a globális klímaváltozást, és a jövőben hatékonyan tudja kezelni annak katasztrofális következményeit. A szervezetek azokért a milliókért is tüntettek ezáltal, akik a Haiyan tájfun okozta katasztrófa és más klímaváltozással összefüggő problémák miatt szenvednek.

A november 11. és 22. között zajló, varsói klímakonferencia célja az lett volna, hogy megalapozza a 2015-ös párizsi, globális klíma-megállapodást, ez azonban több okból nem valósult meg.

A konferenciát szervező és vezető Lengyelország egyáltalán nem elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, ez pedig rányomta bélyegét a tárgyalásokra. A rossz légkörben az örökké külön utakat járó Kanada és Japán is bejelentette, hogy visszalép a jelentős kibocsátás-csökkentési vállalásoktól, majd Ausztrália is többször jelét adta annak, hogy egyáltalán nem hajlandó komolyan venni az ENSZ klímaváltozási céljait. A tárgyalások sikere így jócskán veszélybe került.

A konferencián legfőképpen a pénzügyi kérdéseket kellett volna megvitatniuk az országok képviselőinek, ám valójában sem a finanszírozásról, sem pedig a klímaváltozás okozta veszteségekről és a károk kezeléséről nem tudtak tárgyalni. A tárgyaló felek teljes felkészületlenségről adtak tanúbizonyságot.

Emiatt döntöttek úgy a civil szervezetek és a társadalmi megmozdulásokat szervező aktivisták, hogy önként visszavonulnak a varsói klímatárgyalásokról. „Inkább arra fordítjuk az energiánkat, hogy tagjainkkal és támogatóinkkal nyomást gyakoroljunk a kormányokra annak érdekében, hogy konkrétabb eredmények szülessenek a klímaváltozás területén.” – magyarázta Tasneem Essop, a WWF delegáció vezetője.

A tárgyalások tavasszal folytatódnak a németországi Bonnban, majd jövő decemberben Peruban. Egyre kevesebb az idő, és rengeteg kérdést kell tisztázni ahhoz, hogy 2015 végén Párizsban megszülethessen az átfogó megállapodás. A varsói klímacsúcson történteket alapul véve egyértelmű, hogy a kormányok nem hajlandók az emberiség érdekeinek megfelelően cselekedni, így a civil szervezeteknek és a választópolgároknak még nagyobb nyomást kell rájuk gyakorolni.