WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Részletes környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió

2021-04-07

A klímaváltozással foglalkozó kutatók szerint Európa a globális átlagnál jóval gyorsabban melegszik, és ezt már a bőrünkön érezzük. A tavalyi, 2020-as év az átlaghőmérséklet alapján az eddig mért legmelegebb volt. Ehhez akár hozzá is szokhatunk, ugyanis 30 év múlva az európai nagyvárosokban nyáron átlagosan akár 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal is lehet melegebb, mint jelenünkben.

És ez az optimista előrejelzés. A Meteorológiai Világszervezet 2020 júliusában publikált jelentése szerint 20 százalék az esély arra, hogy a korábban még 2040-re prognosztizált kritikus, 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet már három éven belül legalább egyszer elérjük. Ez időjárási szélsőségeket - például hőhullámokat - és vízhiányt is jelent.


Fotó: Shutterstock / 24Novembers / WWF

Ahhoz, hogy a felmelegedést még biztonságos szinten tudjuk tartani, 2050-ig globálisan el kell érni az ún. nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást, amit karbonsemlegességnek nevezünk. 2020-ban több ország is bejelentette, hogy karbonsemlegessé válik: Kína 2060-ig, Japán és Dél-Korea 2050-ig tervezi elérni a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást. Eddig két ország, a dél-amerikai Suriname Köztársaság, valamint Bhután vált karbonsemlegessé, elsősorban kis népességüknek és nagy erdei területeiknek köszönhetően, amelyek így nagyobb mennyiségű szenet képesek eltárolni, mint amennyit az ország kibocsát. 

A Zöldunió, amely a magyarországi online médiapiac egyetlen környezettudatos tematikájú platformja, mostantól évente publikálja előrejelzéseit. A tanulmány egyedülálló vállalkozásnak számít a környezeti hatások előrejelzésében.

A tanulmány mindazok számára készült, akiket érdekel Földünk jövője, és akik a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat rendszeresebben fogyasztják és gyártják: így a média, valamint az oktatás számára is.

A Zöldunió előrejelzése ide kattintva letölthető.