WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Szabadságot az aktivistáknak!

2013-10-05

Greenpece rendezvényTöbb tízezren tüntettek ma a világ 50 országának 140 nagyvárosában – köztük Budapesten is – a Greenpeace-aktivisták szabadon engedéséért. A világméretű demonstrációsorozatot számos nemzetközi szervezet támogatta, úgymint az Amnesty International, a WWF és a Föld Barátai.

A Greenpeace International 28 aktivistáját, egy szabadúszó fotóriportert és egy videóst az orosz bíróság kalózkodással vádolja, miután 2013. szeptember 18-án egy békés, erőszakmentes demonstrációban vettek részt az Északi-sarkvidéken, nemzetközi vizeken. Akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak. A békés tüntetés az északi-sarkvidéki olajlázra hívta fel a figyelmet, amely súlyos környezetvédelmi katasztrófával fenyegeti a sarkvidéki élővilágot és az egész emberiséget.

A Greenpeace meggyőződése, hogy a békés megmozdulások elengedhetetlenek, amikor a kormányok szerte a világban szinte semmit nem tesznek a klímaváltozás megfékezésére. A Greenpeace és a jelenleg fogságban lévő aktivisták mellett eddig több mint 50 civil szervezet állt ki a világ minden táján, és közel 1 millió magánszemély emelte fel a hangját a példátlanul szélsőséges és erőteljes orosz hatósági intézkedések ellen. Tegnap az Arctic Sunrise lobogó szerinti állama, Hollandia bejelentette, hogy bírósági eljárást kezdeményez Oroszország ellen az ENSZ tengerjogi egyezményének megsértése miatt.

A környezetvédelmi szervezet főigazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott: „Aktivistáinkat olyan bűncselekménnyel vádolták meg, amelyet nem követtek el. Nem kétséges, hogy miért hozták fel a kalózkodás vádját. Megpróbálnak minket megfélemlíteni, de elkötelezett és békés kampányunkat a Gazprom és más sarkvidéki olajfúró vállalatok ellen nem lehet elhallgattatni. Mélységes igazságtalanság az, amit barátaink, testvéreink, fiaink, lányaink ellen követnek el. Kérek minden embert a világon, hogy álljon ki velünk a Gazprom és minden más olajfúró vállalat ellen, akik az Északi-sarkvidéken akarnak kitermelést végezni.”

Az Arctic SunriseA Greenpeace 2013. október 5-én, szombaton a világ 50 országának 140 városában Új-Zélandtól Mexikóig, Thaiföldtől Finnországig békés tüntetéseket tartott, amellyel aktivistáik azonnali szabadon engedését követelte. A budapesti rendezvényre, melyet az Amnesty International Magyarország, a WWF Magyarország, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetsége is támogatott, október 5-én, 15 óra 30 perckor került sor, a Hősök terén.

A rendezvényen Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország vezetője elmondta: „Ma szerte a világon több tízezer ember vonult az utcákra. Reméljük, hogy ennek a megmozdulásnak meglesz a hatása, és az aktivistáinkat szabadon engedik, hiszen az ellenük felhozott vád mind az orosz jog, mind a nemzetközi tengeri jogok alapján megalapozatlan. Aktivistáink egyetlen »bűne«, hogy lelkiismeretükre hallgatva erőszakmentesen demonstráltak a sarkvidék és Földünk éghajlatának védelméért.”

A békés felvonulás végén a Greenpeace, WWF, és a Védegylet egy levelet adott át az Orosz Nagykövetségnek, amelyben a következőket kéri:
• Haladéktalanul engedjék szabadon az oroszországi Murmanszkban őrizetbe vett harminc környezetvédő aktivistát.
• Biztosítsák az őrizetben lévőknek, hogy igénybe vehessenek teljes körű jogi képviseletet, a konzulátusok szolgáltatásait, tolmácsokat, valamint emberi jogi ellenőröket.
• Vizsgálják meg az olajcégek sarkvidéki tevékenységét, ahelyett hogy agresszívan lépnek fel békés demonstrálók ellen.
• Tiltsák be az Északi-sarkvidéken a nyílt tengeri olajkitermelést.