Szánhúzó túra a természetvédelem jegyében

2019-12-03

Németh Zoltán nagy fába vágta a fejszéjét: az északi sarkkörre szeretne kijutni, hogy részt vehessen a 2020-as Fjällräven Polar kutyaszánhúzó túrán – álmának megvalósításához jelenleg is gyűjti a szavazatokat. A túrán való részvétel mellett Zoltán kiemelt célja felhívni a figyelmet az éghajlatváltozásra és természeti értékeink védelmének fontosságára.

Mit kell tudni a Fjällräven Polar túráról?

A túra ötlete a 90-es években fogant meg, amikor Ake Nordin, a túrafelszereléseket gyártó Fjällräven cég alapítója és Kenth Fjellborg Iditarod-versenyző találkoztak. Az Iditarod a világ legnehezebb kutyaszánhajtó versenye, és a cél az volt, hogy egy ehhez hasonló túrát szervezzenek hétköznapi embereknek. Míg az előbbin a résztvevők 1800 kilométert tesznek meg az alaszkai vadonban, addig a Polar hossza körülbelül 300 kilométer, ami Norvégia és Svédország területét is érinti. Az első túrát 1997-ben tartották, ahol profi kutyaszánhajtók támogatásával első ízben indultak hétköznapi emberek a skandináv sarkkörre.

Hogy zajlik a verseny a kijutásért?

A következő túra 2020 áprilisában lesz. A jelentkezőket az állampolgárságuk alapján régiókba sorolják, és minden régióból két résztvevőt választanak ki. Ez azért nehéz, mert több ország jelentkezői közül kell a legtöbb szavazatot gyűjteni 2019. november 15. és december 13. között. A másik résztvevőt a Fjällräven zsűrije választja ki a bemutatkozó videója alapján. Elsőre meglepő lehet, de a jelentkezéshez csak a 18. életév betöltése és angoltudás szükséges. Minden jelentkező maga ítéli meg, hogy képesnek érzi-e magát a túra teljesítésére, viszont a Fjällräven minden évben szakembereket biztosít a résztvevők támogatására. Habár a túra előzetes felkészülést nem igényel, az embernek valóban tisztában kell lennie arra, hogy mire képes fizikailag és mentálisan. Onnantól kezdve, hogy megismerkedtünk a többi résztvevővel és a kutyáinkkal, majd elindultunk utunkon, csak mi vagyunk és a hóba zárt vadon. 5 nap alatt kell megtenni a 300 kilométert, a sarkköri éjszakákat hol sátorban, hol a szabad ég alatt hóba vájt üregben töltve.
Hogy jött az ötlet, hogy te is részt vegyél ezen a túrán, és mi motivál abban, hogy végigcsináld?

A természet iránti csodálatom, szeretetem kialakulásában jelentős szerepet játszott, hogy National Geographic videokazettákon nőttem fel. Megvolt az összes, amit akkoriban meg lehetett szerezni. Ennek hatására gyerekkoromban nagyon sokat jártam az erdőt öcsémmel, és gyakran játszottuk azt, hogy felfedezők vagyunk, akik új fajok után kutatnak. Habár az élet más területre sodort, a természet és a biológia iránti szeretetem semmit sem változott. Hatalmas álmom válik valóra azzal, ha sikerül részt vennem a túrán, hiszen szeretném bejárni a világot, ahogy azt a gyerekkori példaképeim is tették.

A National Geographic-ban találtam egy cikket a Fjällräven Polarról. Amint megláttam, hogy bárki részt vehet rajta, már kerestem is a jelentkezési linket. Az esemény oldalán szembesültem azzal, hogy a részvételhez szavazatokat kell gyűjtenem. Először nagyon feszélyezett a feladat, de úgy gondoltam, hogy a szavazatgyűjtő kampány a részvételért folyó küzdelem mellett egy számomra fontos témát is támogathatna. Ezért a kampány céljának a Polar résztvevői közé jutás mellett a klímaváltozásra való figyelemfelhívást választottam.

Miért fontos neked, hogy egy ilyen ügy mellé állj?

Az évek során meglehetősen nagy felelősségtudat alakult ki bennem a bolygónk jövője iránt. Aki természetvédelemmel kapcsolatos cikkeket olvas, rendszeresen találkozhat a megállapítással, hogy az ember előtt nem élt olyan faj, aki ekkora hatással lett volna a környezetére.

A hétköznapokban törekszem a környezettudatos életmódra. Nem mondom, hogy zero waste módon élek, de igyekszem visszaszorítani a hulladéktermelésem, amennyire lehet, és általában tömegközlekedéssel járok. Ha bárhol szóba kerül a természetvédelem és az önkénteskedés, én mindig a WWF-re asszociálok. Ezt valószínűleg a kedvenc természetfilmesemnek, Sir David Attenborough-nak köszönhetem, hiszen tudom, hogy ő sokszor dolgozott már együtt a civil szervezettel. A WWF Magyarországot pedig lehetőségeim szerint igyekszem támogatni.

Hogyan szeretnéd eljuttatni ezt az üzenetet a követőidnek?

Első körben indítottam egy Facebook oldalt és egy weboldalt, ahol tudom tájékoztatni az érdeklődőket. A tavalyi kijutóval egyeztetve és az ő kampányán felbátorodva mindenkit felkeresek, akik segíthetnek a szavazatgyűjtésben. Mivel a kampány célja az éghajlatváltozásra való figyelemfelhívás, főleg olyan támogatókat kerestem, akik tudtak azonosulni a törekvésemmel. Ezen kívül állatkertekkel, egyetemekkel, YouTuberekkel, hírességekkel vettem fel a kapcsolatot.

Ahhoz, hogy kijuss a túrára, neked kell gyűjteni a legtöbb szavazatot Közép-Európában. Hol, meddig és milyen formában lehet rád szavazni?

December 13-ig lehet szavazni, amit a www.zoliforpolar.com weboldalon lehet megtenni. Mivel minden szavazat csak egyszer számít, és a Fjällräven törli a duplikált szavazatokat, a weboldal megosztása is nagyon sokat számít.