A győzelem az elefántoké

2013-03-04

A thaiföldi miniszterelnök a WWF és a TRAFFIC petíciójának hatására kijelentette, hogy beszünteti az elefántcsont kereskedelmet az országban. A természetvédelmi szervezetek által életre hívott petíció célja volt megakadályozni, hogy az országban legálisan lehessen kereskedni a háziasított elefántok agyaraival. A kezdeményezés mellé közel 600.000 ember állt.
Thaiföld szent állatai az elefántok, azonban ennek ellenére az országban legális a háziasított állatok agyaraival kereskedni. Az elefántcsontból készült tárgyakra akkora a kereslet, hogy a thai piacot is elárasztják az Afrikában illegálisan kilőtt állatoktól származó agyarak.
A thai törvények hiányosságai miatt veszélybe kerülnek a vadon élő elefántok is, amelyeket tömegesen mészárolnak le értékes agyarukért. A WWF éppen ezért petícióban kérte a thai miniszterelnököt, tiltsa be az elefántcsont kereskedelmet az országban. A petíciót közel 600.000 ember írta alá, amely elegendő volt ahhoz, hogy a miniszterelnök lépéseket tegyen az elefántok védelmében.
"Módosításokat fogunk eszközölni országunk szabályozási rendszerén annak érdekében, hogy megszüntethessük az elefántcsont-kereskedelmet, és hogy jobban alkalmazkodni tudjunk a nemzetközi normákhoz. A szigorítások segítségével el fogjuk érni, hogy a Thaiföldön élő háziasított elefántok és az Afrikában vadon élő rokonaik is biztonságban élhessenek." - mondta Yingluck Shinawatra miniszterelnök asszony.
"Hatalmas lépésnek tartjuk, hogy Shinawatra miniszterelnök felismerte a problémát, és kész tenni ellene, azonban a mi munkánk itt még nem áll meg. Folyamatosan figyelemmel kell követnünk az eseményeket azért, hogy a most elhangzott ígéreteket valóban tettek kövessék, és konkrét tervek szülessenek az elefántok megóvására." - mondta Carlos Drews, a WWF Fajvédelmi Programvezetője.
Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki Magyarországról támogatta az ügyet, és aláírásával esélyt adott az elefántok megmentésére!