Akarsz velünk beszélgetni?

2015-06-09

Fotó: National GeographicTalán már nincs messze, az idő, amikor ember és delfin eldiskurálhat egymással.

Meg kell adni, a hondurasi vizek egyik szigetén működő Roatán Tengerkutató Intézet (RIMS) delfinjei már profi előadóművészek. Parancsszóra kivetik magukat a vízből, hossztengelyük körül pörögve magasra dobják magukat a levegőbe, úgy sétálnak hátrafelé a medencében, hogy csak farkúszójuk éri a vizet, mellúszójukat billegtetve köszöngetnek a kirándulóhajón érkező turistáknak. Igazából mégsem az izgatja a RIMS kutatócsapatát, miféle mutatványokra képes a delfin. Kísérleteik végső célja, hogy rájöjjenek, milyen srófra jár a delfinagy.

A „Kitalál!” kézjel például annyit jelent Hector és Han számára, hogy tucatnyi produkciójuk bármelyikét előadhatják, de csak egyszer; később egyiket sem adhatják elő a foglalkozás során. Bármily meglepő, a delfinek rendszerint világosan megértik: ilyenkor mindig újat kell mutatniuk. Bolton most összeteszi két kezét a feje fölött: ez a „Kitalál!” utasítás jele; azután egymáshoz érinti két öklét: „Párban!” – a  delfineknek tehát most olyan mutatványokat kell bemutatniuk amelyeket aznap még nem vettek elő, és mindegyiket páros gyakorlatként kell előadniuk. Hector és Han lebukik a víz alá. Odalent már várja őket Stan Kuczaj összehasonlító Fotó: National Geographicpszichológus búvárruhában, légzőcsővel, a kezében víz alatti mikrofonokkal, hidrofonokkal felszerelt videokamerájával. Fölvesz néhány másodpercnyit Hector és Han füllel hallható „ciccenéseiből,” aztán megörökíti, ahogy a két delfin úszás közben lassan hanyatt fordul, és farkúszójával hármat csap – tökéletes összhangban.

Bolton odafent összeérinti két keze hüvelyk- és középső ujját, jelezve a delfineknek, hogy folytassák a párban előadott mutatványokat. Hector és Han készségesen engedelmeskedik. A közel kétmázsás jószágok alámerülnek, magas hangon néhányszor odafüttyentenek egymásnak, majd egyszerre nekiállnak levegőbuborékokat fújni, utána duóban piruetteznek, és farkúszójukra támaszkodva „járkálnak” kicsit a vízen. Nyolc páros produkció után véget ér a foglalkozás.

Két eset lehetséges. Vagy az a helyzet, hogy az egyik delfin utánozza a másikat, villámgyorsan és pontosan, a másikkal tökéletes összhangban; vagy a víz alatt füttyögve szó szerint összebeszélnek, közös tervet kovácsolnak.

A delfinekről még több érdekesség olvasható a National Geographic magazin júniusi számában.