WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Szuhafő: barna medve lépte át a határt

2015-05-04

Fotó: Staffan WidstrandAz Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ezúton tájékoztat mindenkit, hogy a szlovák kollégáktól kapott értesítés szerint, vasárnap egy rádió telemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére a Szuhafő településtől északra. 

A medve az utolsó adat szerint Rudabányától és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes településhatár irányába.                                                                                   (A kép illusztráció!)

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása az alábbiak szerint:

 • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben
 • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy hogy a medve ne lássa. 
 • Amíg a medve nem veszi észre nem csapjon zajt.
 • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet
 • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon mert az támadásnak veheti a ragadozó
 • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
 • Soha ne közelítse meg a medvét, mg akkor sem ha látszólag békés
 • Ne fordítson hátat az állatnak
 • Ne fusson el. (A medve 40 km/h is tud futni)
 • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen - hogy a medve emberként tudja azonosítani. 
 • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről,  nem érdeklődik akkor lassan hátráljon ki  a látóteréből.

A medve egy hím példány, és mivel most van párzási időszak a párkeresés során nagyobb területeket bekóborolnak, de az esetek többségében később visszatérnek eredeti élőhelyükre.

 „Az Északi-középhegységben felbukkanó medve annak a jele, hogy a közép-európai országok természetvédelmi erőfeszítései nem hiábavalóak. Bízunk abban, hogy a megjelenő medvék hosszabb távon sem fognak konfliktust okozni az állattartók vagy a túrázók körében. A kormánytól ugyanakkor segítséget várnánk ahhoz, hogy a fajra vonatkozó kezelési tervek, jogszabályok minél hamarabb megszülessenek. Továbbra is fontosnak tartjuk emellett, hogy a hazánkban élő nagyragadozók kiemelt védelmet kapjanak, és a rendszeres illegális kilövésük végre lekerüljön a napirendről” – kommentálta az esetet Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A barna medve (Ursus arctos) Európa "ikonikus" állata, amely több város címerében (pl. Bern, Madrid) szerepel. A történelmi Magyarország területéről soha nem pusztult ki. Ma is jó néhány olyan kirándulóhely közelében előfordul, ahová a magyar túrázók gyakran ellátogatnak, a Magas-Tátrától a Székelyföldig. Bár a "medve nem játék" ahogy az erdélyi mondás tartja, azért félnünk sem kell tőle. Néhány alapvető szabály betartásával - pl. napszállta után egyedül ne járjunk az erdőben - minimális az esélye még annak is, hogy megpillantjuk az állatot. Ne felejtsük el azt sem, hogy a medve az erdő része, fontos szerepe van az erdei életközösségek fennmaradásában.

A Magyarországon fokozottan védett faj pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. Fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

A beérkező adatok függvényében az ANP Igazgatóság további tájékoztatást ad a medve mozgásáról az anp.nemzetipark.gov.hu honlapon, valamint a www.facebook.com/AggtelekiNemzetiParkIgazgatosag  Facebook oldalon.