Delfinek vetődtek partra Cape Codon

2012-01-31

Katie Moore, a tengeri emlősök mentésével és kutatásával foglalkozó csapat vezetője szerint a jelenség az előző évekhez képest nagyon szokatlan méretű, hiszen eddig évente legfeljebb egy delfint vagy egy csoportot találtak. "Ez most olyan, mintha a partra vetődések egymást követték volna. A januártól áprilisig tartó időszak a delfinek partra vetődésének szezonja, Cape Cod pedig világszerte az egyik legjellegzetesebb helyszín erre." - mondta a szakértő.
A delfinek partra kerülésének jelensége évszázadok óta megfigyelhető, a kutatók azonban még mindig csak próbálják megfejteni, mi hozza a delfineket az év ezen szakában Cape Codra. A szakértők szerint csoportjelenségről lehet szó: ezeket a tengeri emlősöket ugyanis a csoportviselkedés irányítja, tehát előfordulhat, hogy egyetlen, a sekély vízbe került állatot követett tucatnyi más delfin.
A tengerbiológusok az életben maradt állatokat visszaszállítják a mélyebb vizekre. Előtte vizsgálják rajtuk a stressz tüneteit, illetve erőnlétüket és ellátják őket elektronikus azonosítóval.