Elefánt-mészárlás Kamerunban

2012-02-23

Mint Gambo Haman, a nyugat-afrikai ország Északi régiójának kormányzója egy helyi rádióban elmondta, a régió Bouba Ndjida nemzeti parkjában Csádból és Szudánból átjáró fegyveresek tizedelik a vadállományt. Szavai szerint a lóháton portyázó, állig felfegyverzett bűnözők az illegális elefántcsont-kereskedelemnek köszönhetően gyors jövedelemre tesznek szert. A példátlan vérengzést a helyi lakosokkal összejátszva hajtják végre, akiknek ingyen odaadják az elejtett ormányosok húsát, s a helyiek ráadásul örülnek, hogy megszabadulnak a terményeikben kárt tevő, védett elefántoktól.
"Az elefántcsontot Nyugat- és Közép-Afrikából elsősorban Ázsia feketepiacaira csempészik, és a bevételekből fegyverek beszerzését finanszírozzák a térség konfliktusainak részvevői, elsősorban a Szudánban és a Közép-afrikai Köztársaságban egymással harcoló felek." - mondta Celine Sissler-Bienvenu, az IFAW párizsi szóvivője
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország kameruni nagykövetsége a mészárlás miatt felszólította a yaoundéi kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket az elefánt-gyilkosságok leállítására.

WWF elephant KamerunVadvédelmi szakemberek szerint az elefántagyarak utáni hajsza tavaly okozta a legsúlyosabb veszteségeket, mióta 1989-ben nemzetközileg betiltották az elefántcsont kereskedelmét. 2011-ben legkevesebb 3000 elefántot mészároltak le Afrikában.

WWF elefántA Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) szerint sajnos nem szokatlan az elefántok elejtése, de az idei mészárlás léptéke példátlan. Januárban 146, február közepéig pedig újabb 60 elefánttetemet számoltak össze a Bouba Ndjida Parkban, és az áldozatok száma valószínűleg ennél jóval több lehet, mivel a nemzeti parknak vannak olyan részei is ahová a szakemberek nem jutottak el. A területen nagy számban látnak elárvult elefántborjakat is, akiket magányosan az éhhalál fenyeget.