Elefántmészárlás Kenyában

2014-08-26

Aggasztó számú elefánt tetem látható egy pár nappal ezelőtti légi felvételen, melyet a világhírű tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban, valamint a vele szomszédos kenyai Maszáj Mara Rezervátumban készítettek. A megfigyelők összesen 192 elefánt tetemet számoltak össze, ebből 117-et Kenyában, 75-öt pedig Tanzániában. A Kenyában talált tetemek esetében az orvvadászok valamennyi elefánt agyarát eltávolították.

Ezek az elrettentő adatok ösztönözték arra a természetvédelmi szervezeteket, hogy felszólítsák Kenya és Tanzánia kormányát, szigorítsák az elefánt orvvadászat megfékezésére hozott intézkedéseiket, valamint technológiai megoldásokat is alkalmazzanak a védekezésben. A természetvédők megerősített közösségi vadőr szolgálat létrehozásával szorgalmaznák továbbá a védett területeken kívül élő elefántok hatékonyabb védelmét is.

A két kormány igyekszik együttműködni a természetvédőkkel az elefántok és a szintén veszélyben lévő orrszarvúk védelme érdekében. A WWF szintén együtt dolgozik a kormányokkal, hogy közösen keressenek megoldást a jelenlegi orvvadászat visszaszorítására. Ebben a munkában komoly segítséget nyújthatnak az orvvadászok ellen bevethető technológia eszközök, a helyi közösségek és a magánszektor bevonása az orvvadászat ellenes kampányokba, valamint az elefántpopuláció rendszeres számlálása. Fontos továbbá, hogy az elefántok a védett területeken kívülre is vándorolhassanak, és a vadőrök rendszeresen figyelemmel kísérjék a faj fenyegetettségét. A kormányok feladatai között szerepel az is, hogy a jövőben nemzeti és regionális elefánt és orrszarvú populáció adatbázisokat fejlesszenek. A WWF a Mau-Mara-Serengeti vidéket kiemelt fontosságú területként kezeli, és külön forrásokat allokál az élőhely megőrzésére.

Az említett légi felvételről szóló jelentés összesen 7535 elefántot és 61.896 bivalyról tesz említést az ellenőrzési területen. Ez egyébként a természetvédők áldozatos munkájának köszönhetően növekvő trendet mutat.1986-ban még csak 2058 elefánt és 54.979 bivaly élt az élőhelyen.

A WWF Kenya célja, hogy előírások és jogszabályok kialakításának támogatásával megteremtse az elefántok védelméhez szükséges jogi hátteret. A szervezet nevéhez fűződik például, hogy 2013-ban hatályba léphetett a vadvédelmi törvény.

A WWF világszerte az illegális elefántcsont-kereskedelem felszámolására törekszik. 2013-ban kampányt indított a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelme (IWT – Illegal Wildlife Trade) ellen, melynek legnagyobb eredményeként Yingluck Shinawatra thai miniszterelnök ígéretet tett az ország elefántcsont piacainak bezárására. Thaiföld jelenleg a világ második legnagyobb illegális elefántcsont felvevő piaca Kína után.