WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Éljenek a jegesmedvék!

2013-12-09

Fordulópont Moszkvában a jegesmedvék évében: December 4-e és 6-a között zajlott a WWF által is támogatott Nemzetközi Jegesmedve-védelmi Fórum. Az esemény első napján miniszterek és természetvédelmi vezetők kötelezték el magukat az északi-sarkvidéki faj védelme iránt. 2013 a 40. évfordulója az 1973-as Jegesmedve-védelmi Megállapodásnak, melynek célja, hogy megvédje ezt a csodálatos fajt és élőhelyét.

A sarkvidéki országoknak óriási szerepük van az Északi-sarkon élő jegesmedvék megóvásában. Kanada, Norvégia, Dánia és Grönland, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok pedig elkötelezettek abban, hogy segítsenek biztosítani a faj jövőjét. 1973-ban ezek az országok írták alá az első Jegesmedve-védelmi Megállapodást. Természetvédelmi intézkedéseik hasznosnak bizonyultak az elmúlt 40 évben, de újabb akciótervekre és erőforrásokra van szükség ahhoz, hogy az előttünk álló 40 évben is megfeleljenek a kihívásoknak. A klímaváltozás következtében ugyanis az Északi-sark jégtakarója zsugorodik, az élőhely erőteljesen átalakul, a terület iránti ipari érdeklődés pedig fokozatosan nő.

A jegesmedvék globális természetvédelmi helyzetét 2008-ban nyilvánította sebezhetőnek az IUCN (International Union for Conservation of Nature). A populáció a becslések szerint 20 000-25 000 fős, a legtöbb egyed pedig - egy nagyjából 16 000 fős populáció - Kanadában él. A jegesmedvék nem állnak még ugyan a kihalás szélén, de otthonuk, az Északi-sark folyamatosan olvad. A fajra leselkedő elsődleges veszély, hogy a jégtakaró, amelyen vadásznak, gyors ütemben olvad majd a következő évtizedekben. A jelenlegi kutatások szerint jegesmedvék képtelenek lesznek megélni azokon a területeken, ahol a jégtakaró az év legnagyobb részében eltűnik majd.

A WWF minden, a fórumon eddig kimondott kötelezettségvállalást üdvözöl, de nyomon követi majd, hogy tettek is követik-e az ígéreteket. A szervezet folytatja az északi-sarki természetvédelmi munkát a jegesmedvék védelme érdekében, erőforrásaival és szakértelmével segíti a populáció kutatását, értékelését, a célok azonosítását, valamint az emberek és a medvék közötti konfliktusok kezelését.

Támogasd Jegesmedve-védelmi Programunkat!

http://adomany.wwf.hu/hu/orokbefogadas/jegesmedve