Farkasok földjén

2015-02-16

Gadó György Pál, Kulcsár Arthur és Sibalin György ismeretterjesztő filmje a Duna World-ön, majd a Dunán volt láthtó.

A festői aggteleki karszton forgatott film Gadó György Pál, Kulcsár Arthur és Sibalin György munkáját dicséri, akik a WWF Magyarország Szabadság sziget rehabilitációval foglalkozó filmjét is készítették. Örömünkre szolgál, hogy ezúttal a kiváló természetfilmes csapat farkasokról szóló filmjét haragozhatjuk be, amelyet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül valósítottak meg.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) és a Kelet Szlovákiai Múzeum nagytestű ragadozók és élőhelyeik tanulmányozásához kapcsolódó munkájának gyümölcseként létrejött film a WWF Magyarország és az ANPI kutatói együttműködésében megvalósuló farkas védelmi program számára is értéket jelent.

Az alábbiakban Gadó György Pál filmnaplójának részletét közöljük kedvcsinálóként:

„Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na nem is úgy, ahogy a természetfilm csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!

Voltak előre ki nem számítható pillanataink. A forgatás során a legmegdöbbentebb vonásokat egy Miskolc melletti benzinkutas lány arcán láttam. Május vége volt, de már Fotó: Gadó György Pálmajdnem kánikula. Két autóval álltunk be egy benzinkúthoz, és próbáltam megmagyarázni a nőnek, hogy a pick-upnak mindenképpen a shop falához közel, az árnyékban kell állnia. Nem értette, hogy miért fontos ez. Mondtam, hogy jöjjön hátra, és nézze meg. Lazán megkerülte az autót, hirtelen szembetalálta magát két farkassal, és úgy döntött, hogy többet nem vitatkozik. A célunk nem az volt, hogy ártatlan benzinkutasokat ijesztgessünk, a farkasoknak tényleg szükségük volt az árnyékra. Jótevőnk, Horkai Zoltán, a gödöllői „farkasos ember” az autópályán úgy meghajtotta a kocsiját, hogy nem tudott tovább menni. Farkasoknak és embereknek egy kis italra és várakozásra volt szükségük. De kezdjük a történetet az elején!

Szabó Ádám majdnem húsz éve jár a farkasok nyomában, így az ő tapasztalataira nyugodtan hagyatkozhattunk. Tíz éve már készítettünk vele egy farkasos filmet. Sibalin György operatőr és Gadó György Pál (ez én volnék) már akkor megismerkedtünk az Aggtelek környéki tájjal és a farkasfilmezés nehézségeivel, de most kiegészültünk egy friss erővel, Kulcsár Arthurral, minden filmes technikák legfőbb tudorával. A mostani lehetőség egy európai uniós pályázatnak köszönhetően nyílt meg előttünk és – ami még fontosabb – a kutatók előtt. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kassai Múzeum közös pályázata a farkasélőhelyek felméréséről szólt. A pályázat címe persze nemcsak szlovákul, magyarul is sokkal bonyolultabban hangzott, de a lényeg, hogy a farkasok kutatása a magyar oldalra összpontosult, míg a növénytani felméréseket a szlovák intézmény hangolta össze. A mi dolgunk az volt, hogy ezt a munkát közérthetően bemutassuk. Nem veszhettünk el a részletekben, ezért két igazi terepi ember mellé szegődtünk: Szabó Ádámmal a farkasok nyomába eredtünk, Éva Sitasova, magyarul Szitás Éva néhány kiemelkedő botanikai ritkaságot mutatott meg nekünk. Az egész munkára fél évünk és 10 forgatási napunk volt, nagyon élveztük!”

Gadó György Pál forgatási naplója teljes terjedelmében a cinematic.hu-n olvasható.