Akcióterv a tigrisekért

2014-09-23

Alig maradt mára olyan ország, ahol a vadon élő tigrisek száma ne csökkent volna le drasztikusan. 2022-re a Globális Tigrisvédelmi Program keretein belül az érintett ázsiai országok megdupláznák a létszámukat.

Idén szeptemberben Kuala Lumpurban rendezték meg újra a Tx2 kampány nemzetközi fórumát, melynek célja, hogy a Globális Tigrisvédelmi Program keretében 2022-re megduplázza a vadon élő tigrisek számát. Ezt a kezdeményezést 2010-ben a WWF és a TRAFFIC közösen indította útjára és hatalmas siker, hogy az összes olyan ország kormánya csatlakozott hozzá, amelynek vadonjaiban még élnek tigrisek (Banglades, Bután, Kína, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnám).

A mostani konferencián az alábbiakban határozták meg a következő két év prioritásait:

• Beruházások növelése a vadvédelmi személyzet bővítésére és képzésére, hogy eredményesen léphessenek fel az orvvadászat ellen

• Valamennyi tigris élőhely felmérése és megfigyelési rendszer kialakítása 2016-ig

• A határokon átnyúló együttműködések javítása, beleértve a hírszerzési információk megosztását, elsősorban az illegális tigris kereskedelem kritikus területein

• A tigrisek iránti kereslet csökkentését célzó globális program támogatása

• Az alacsony tigris egyedszámmal rendelkező területek védelmi munkájának fellendítése, főként Kazahsztánban, Kambodzsában és Kínában

• Az emberek és a tigrisek közötti konfliktusokkal feloldása

• A tigrisek élőhelyeinek alaposabb feltérképezése, megfigyelése és megóvása

• Magasabb állami költségvetés biztosítása a tigrisek védelmére

• Az ipari és üzleti partnerkapcsolatok elmélyítése

• A program végrehajtásának és koordinálásának javítása

2010-ben a vadon élő tigrispopulációk számát mindössze 3200-ra becsülték világszerte. A legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti a fajra, a TRAFFIC statisztikái szerint átlagban hetente két tigrist ejtenek el. A maláj tigrisek száma már a kritikus érték alá esett, a legutóbbi becslések szerint 250-340 egyed él már csak szabadon. Így a faj már a „kritikusan veszélyeztetett” kategóriába tartozik a ’Kihalással fenyegetett fajok vörös listáján’. Malajzia számára már most szinte elérhetetlennek tűnik az egyedszám megduplázása 8 éven belül.

Támogasd Te is a WWF munkáját, hogy segíthessük a tigrisek megszámlálását és ezzel hozzájáruljunk a faj fennmaradásához! Fogadj örökbe egy tigrist!

Örökbefogadom>>