Gondoskodó medvemama

2014-04-23

Közeleg az anyák napja, ilyenkor mindenkinek eszébe jut gondoskodó édesanyja. Az állatvilágban számos példa igazolja, hogy az anyai törődés a legtöbb faj esetében figyelemreméltó!
Így van ez a barna medvénél is.

Május-június környékén keresik párjukat a nőstény medvék, de a 10–30 napig tartó párzási időszakban akár több hímmel is párosodhatnak. A viszonylag rövid vemhesség után a 2-3 csupasz, vak kölyök télen születik meg.

Ezután gyorsan fejlődnek, általában a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. A medvemama általában másfél éves korukig szoptatja őket,de 5 hónapos koruktól már nem csak anyatejen élnek. A medvebocsokra legalább két évig anyjuk vigyáz, de nem ritka, hogy az anyamedve 3–4 évig él együtt kicsinyeivel. Féltve őrzi a bocsokat, rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben. A hím medvék ilyenkor veszélyt jelentenek a bocsokra, gyakran rájuk támadnak, így a nőstény távol tartja őket magától.

Nem véletlen, hogy a hímek gyakran gyilkos szándékkal támadnak a bocsokra, hiszen az anyamedve csak akkor válik újra fogamzóképessé, ha a bocsok elhagyják, vagy idő előtt elpusztulnak. A medvemama így távol a hímektől, csak kicsinyeinek él egészen addig, amíg azok el nem hagyják.

A barna medve a Kárpátok erdeinek fontos nagyragadozója, az erdei életközösségek egyensúlyát képes megteremteni és fenntartani. Egyedszámuk azonban sok területen csökkenőben van!
Lepd meg édesanyád most egy medve örökbefogadással, és nemcsak egy egyedi ajándékot adhatsz, de támogatásoddal hozzájárulsz, hogy megvédhessük a Kárpátok erdeinek nagyragadozóit!

/Ha megrendeled április 28-ig, akkor még anyák napja előtt odaér a csomag!/

Örökbefogadom>>