WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

GPS-el nyomon követett hópárduc

2015-06-15

Körülbelül egy hónappal a himalájai országot sújtó pusztító földrengés után nepáli természetvédők bejelentették: sikerült nyakörvet tenniük egy hópárducra a Kancsendzönga, a világ harmadik legmagasabb hegyének területén. Az ország újjáépítésére tett erőfeszítések közepette ez a bejelentés nagyon fontos pozitív üzenetet közvetített.

A körülbelül öt éves és 41 kg-os felnőtt hím hópárducot a Kancsendzönga Természetvédelmi Területen (Kangchenjunga Conservation Area) található Yangma falu közelében fogták be, majd az utóbbi hetekben, miután rátették a GPS-jeladóval ellátott nyakörvet, visszaengedték a vadonba. A műholdas nyakörv segítségével szerzett információk felhasználásával a természetvédők be tudják azonosítani e rejtőzködő faj kritikus élőhelyeit, valamint nyomon tudják követni az állatokat a határokon túl, Indiában és Kínában is.

 "Nepál büszkén mondhatja, hogy élen jár a tudományos erőfeszítések terén, amelyek a világ egyik legrejtőzködőbb állatfajának alaposabb megismerését célozzák" - közölte Tika Ram Adhikari, az Erdészeti és Talajvédelmi Minisztériumnemzeti parkokkal és a vadvilág megőrzésével foglalkozó osztályának (Department of National Parks and Wildlife Conservation) főigazgatója. Fotó: WWF"Az a tény, hogy ezekben az országot sújtó vészterhes időkben sikerült a 2013-as esethez hasonlóan másodszor is nyakörvet tennünk egy hópárducra, azt mutatja, hogy a kormány és Nepál népe is elkötelezetten kiáll a természetvédelem mellett."

Az expedíciót Nepál kormánya vezette, együttműködve a WWF-fel, a National Trusttal, a Kancsendzönga Természetvédelmi Területi Programmal, a Kancsendzönga Természetvédelmi Terület Igazgatótanácsával, valamint a helyi Hópárducok Védelmi Bizottságának (Snow Leopard Conservation Committee) kutatóival. Utóbbiak különösen sok segítséget nyújtottak a hópárducok élőhelyeinek azonosításához, illetve a helyi logisztika lebonyolításához.

 "A WWF, tudományos elkötelezettségű természetvédelmi szervezetként üdvözölte, hogy Nepál kormányával együttműködve új technológiákat alkalmazhatnak a hópárducok alaposabb megismeréséhez" - mondta Anil Manadhar, a WWF Nepál képviselője. "Helyi partnereink a Kancsendzönga területén - mely Nepál egyik legszegényebb és legnehezebben megközelíthető vidéke - továbbra is számos javaslattal és ötlettel segítik a hópárducok és más olyan állatfajok megmentését célzó munkánkhoz, amelyek enélkül a támogatás nélkül nagy valószínűséggel eltűnnének. Ez a folyamat nagyon jó példa arra, mire vagyunk képesek együtt."