WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Hányan lehetnek még?

2014-07-29

2010-ben, Szentpéterváron 13 ország, amely vadonjában még élnek tigrisek, csúcstalálkozót hívott össze. A cél az volt, hogy az országok megállapodjanak egy közös stratégiában, melynek segítségével felléphetnek a faj drasztikus egyedcsökkenésével szemben. Az 1900-as évekhez képest a tigrislétszám mára 97 százalékkal csökkent, így jelenleg körülbelül 3200 állat élhet még a Földön. A konferencián résztvevő állami képviselők és egyéb szervezetek életre hívták a Nemzetközi Tigris Napot, amelyet azóta is minden év július 29-én tartanak. Ez a nap arra szolgál, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy a legismertebb és legikonikusabb nagymacska állandó veszélyben van. Az érintett országok és a hozzájuk társult szervezetek azt az ambiciózus célt tűzték ki maguk elé, hogy a kínai naptár következő tigris évére, azaz 2022-re megduplázzák a Földön ma élő csíkos nagymacskák számát.

A ma élő legnagyobb macskaféle egyben a legveszélyeztetettebb is. A tigris minden alfaja veszélyeztetett státuszba sorolható. Míg az előző század közepén kilenc alfaja járta Ázsia szinte egész területét, mára már csupán 6 alfaj maradt Ázsia déli és keleti felére kis területekre szorulva. A ma is nagyon intenzív orrvadászat következtében, - amely körülbelül két tigris halálát okozza hetente - néhány alfaj csupán párszáz egyedet számlál. Az idei tigrisnap megfelelő időpont arra, hogy újra felhívjuk a világ figyelmét arra, hogy amennyiben nem teszünk semmit, újabb értékes faj tűnhet el a bolygóról.

A tigrisek azért is nagyon fontosak, mert kulcsszereplői az élőhelyük ökológiai egyensúlyának. Mint csúcsragadozók, számos faj létszámának szabályozásában fontos szerepük van, a tigrisek által zsákmányolt növényevők mennyisége a növényzet állapotára is hatással van. A vadonélő tigrisek tehát, az ökoszisztéma barométereiként is hasznosak, ahol ők élnek, ott biztos, hogy tiszta a víz és megfelelően érintetlen, termékeny a vadon. Az olyan országokban, mint Nepál vagy India a tigrisek látványosságként is szolgálnak, ezzel turistákat vonzva az adott területre, rezervátumokba. Így pedig az országok vidéki gazdaságához is hozzájárulnak, pénzben mérhető hasznot hozva a helyi lakosságnak.

  

A tigrisek által lakott országok fontos mérföldkőhöz érkeztek el vállalásukat tekintve, ugyanis az idő egyharmada lejárt. Az érintett államoknak jelenleg az a feladatuk, hogy megszámlálják a ragadozó jelenlegi populációját, hiszen nehéz úgy megvédeni egy fajt és annak egyedeit, hogy nem tudjuk pontosan hol és mennyi található belőlük. Pedig avatott szem számára a tigrisek mintázata olyan egyedi, mint az emberek ujjlenyomata. A nagymacskák számának pontos ismeretében később célzott intézkedéseket tudunk tenni a faj fennmaradásának érdekében. A 13 ország közül sokban még nem történt ilyen tigris-számlálás, ezért a WWF egyik fontos feladata, hogy a helyi vadőröknek megfelelő oktatást nyújtson a vadmacskákkal kapcsolatban, segítse a vadorzók tevékenységének visszaszorítását és, hogy megóvja a tigris lakta területeket.

A WWF indiai munkatársainak segítségével az eddig semmilyen védettséget nem élvező India és Nepál határán fekvő 727 km2 terület a napokban vívta ki rezervátumi rangját. A Himalája előhegységeiben fekvő területen élő tigrisek száma 22-29 közé tehető, de számos más ritka fajnak is otthont ad az immáron állami védelem alatt álló Pilibhit Tigris Rezervátum.

 Csatlakozz Te is a 2014-es Tigris Világnaphoz és támogasd a WWF munkáját, hogy segíthessük a tigrisek megszámlálását és ezzel hozzájáruljunk a faj fennmaradásához! Fogadj örökbe egy tigrist!

Örökbefogadom>>