Hazatérhetnek a pandák

2012-07-02

Szeptemberben visszatérhetnek otthonunkba - a Szecsuan tartományban található panda rezervátumba - azok az óriáspandák, amelyek lakhelyét négy évvel ezelőtt pusztító földrengés döntötte romba.
60 óriáspanda vált hajléktalanná, miután 2008. május 12-én a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés rázta meg a Kínában található Szecsuan tartományt. A medvéknek otthont adó panda fajmentő központ a rengés epicentrumától mindössze 30 km-re található, ezért sajnos lakhelyeikben nagyon komoly károk keletkeztek, a pandák hajlékai romokba dőltek, az infrastrukturális létesítmények használhatatlanná váltak.
"Az új központ a tervek szerint őszre készül el, ami azt jelenti, hogy pandáink szeptemberben hazatérhetnek." - mondta Csang Ho-min, az óriáspanda-kutató központ igazgatója.
A földrengés következtében sajnos egy panda elpusztult, azonban a többi hatvan sértetlenül túlélte a katasztrófát. Az otthontalanná vált állatokat helyi állatkertek fogadták be, de szerencsére a négy évig tartó vendégség után hamarosan visszatérhetnek a természetes élőhelyeikhez sokkal jobban hasonlító rezervátumba.