Hiúzok Világnapja 2020

2020-06-11

Az eurázsiai hiúz lassan, de biztosan visszatér Európa erdeibe – ma több mint 9000 hiúz barangol Európa-szerte. Ez az ígéretes szám megerősíti a természetvédők hitét abban, hogy ez a gyönyörű, félénk macskaféle megtalálja az utat Európa erdeinek szívébe, oda ahová tartozik. Szerencsére a hiúz visszatérését szigorú védelem és számos természetmegőrzési projekt kíséri, de továbbra is heves viták folynak róla a támogatók és az ellenzők között.

3Lynx projekt résztvevőinek és számos európai partnerük kezdeményezésével életre hívott Hiúzok Világnapját 2017. június 11-én ünnepelte meg először a WWF azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet azokra a kihívásokra, amelyek a hiúzok újbóli elterjedését kísérik Európában. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a szigorúan védett fajra, és tájékoztassa a lakosságot arról, hogyan tud ember és hiúz békésen együttélni.

A hiúz akár 400 négyzetkilométernyi területet is bebarangol élelmet és párt keresve. Ahhoz, hogy zavartalanul kóborolhasson, összefüggő, sűrű erdőkre van szüksége. A hiúzok igazi európai polgárok, kóborlásaik során rendszeresen átlépik az országok határait. Ezért is fontos, hogy erős európai együttműködésben segítsük a hiúzok természetes visszatérését.

Európában a hiúz két faja él: a nagyobb létszámban előforduló eurázsiai hiúz (Lynx lynx), amely a legnagyobb termetű hiúz a világon és kisebb testű rokona, az ibériai hiúz (Lynx pardinus), amely csak az Ibériai-félszigeten honos.

Hazánkban az Északi-középhegységben, főleg a Börzsönyben, a Zemplénben és az Aggteleki-karszton, valamint Nógrád megye egyes részein élnek hiúzok. A szakértői vélemények jelenleg 10-15 egyedre becsülik a létszámukat, de vélhetően évente néhány példány illegális elejtés áldozatává válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megóvjuk a hiúzokat és élőhelyüket.

A WWF Magyarország több mint tíz éve foglalkozik a hazánkba visszatérő nagyragadozók helyzetével. Elsősorban kommunikációval (kiadványok, előadások, médiamegjelenések) igyekszik fellépni a védelmükben, illetve terepi eszközök beszerzésével segíti a nemzeti parki szakértők adatgyűjtő munkáját. A WWF Magyarország részt vesz a 16 európai ország részvételével zajló LIFE EuroLargeCarnivores projektben, melynek célja, hogy az érintett érdekcsoportok számára lehetőséget biztosítson az ember-nagyragadozó konfliktusok csökkentését szolgáló jó gyakorlatok megosztására. A projekt keretében készült videók megtekinthetők az EuroLargeCarnivores projekt YouTube csatornáján.

Támogasd te is a WWF Magyarország programját és fogadj örökbe egy hiúzt!