Hópárducvédelem - gyerekjáték

2015-12-23

Mongóliában a Jargalant Khairkhan hegy, az Altay-Sayan ökorégióban egyike a nemzeti természeti örökségeknek: páratlan hegyszirtek, csörgedező patakok, hófedte erdők, és persze a világszerte csodált hópárducok, mint a terület urai! A helyi nagyragadozók nemcsak szépek, de a hegység élővilágának egyensúlyáért is felelnek. Kameracsapdáink szerint 37 hópárduc lakja a vidéket. A terület a WWF számára is kitüntetett projekthelyszín.

2015 év elején azonban egy új veszély ütötte fel a fejét, a vasfogú csapdák megjelenése. A helyiek megfigyelései szerint már öt egyednek sérült lábbal kell megbirkóznia a mindennapokkal, a csapdázás következtében. A csapdák hirtelen elterjedése valószínűleg egy egyszerű tévhittel magyarázható, éppen úgy, ahogy az Európában is: a ragadozók jelenlétét túlzottan veszélyesnek gondolják a haszonállatokra nézve.

Pedig ezek a ragadozók alapjában véve egy egyensúlyi állapotban lévő élőhelyen nem szorulnak rá a farmerek által tartott állatokra. Persze ha az egyensúly felborul, vagy az ember térhódítása drasztikusan csökkenti a vadon élő állatok életterét, az okozhat ilyen jellegű támadásokat, de tömeges kárt aligha.

Így hát a csapdák bevetése önmagában sem indokolt, de a gyors pusztítás a WWF csapatát mindenképpen tettekre sarkallta. A WWF kamerafelvételein tisztán látszott, hogy ezek a csapdák az állatoknak komoly sérülést okoznak, és képtelenné teszik őket a vadászatra, így azok rövidebb-hosszabb időn belül biztosan elpusztulnak.

A helyi WWF csapat első körben a hegy közelében található iskola tanulóinak tájékoztatását tartotta fontosnak. Környezeti nevelési programjukon belül előadást tartottak a hópárduc ökológiai hasznáról, és az újonnan felmerült veszélyről, kameracsapdás felvételekkel alátámasztva.

A programnak meg is lett a haszna, a tettrekész kreatív gyereksereg hamar előállt javaslatokkal. A hópárducok sorsa nagyon megérintette őket, különösen a videó, mely elmagyarázta, hogyan nehezíti ez a veszély a hópárduc kölykök túlélését is, akik édesanyjuktól függenek. Az egyik gyermek így fogalmazott: „Mindenképpen megosztjuk ezt a történetet a családunkkal, és másokkal. El tudom képzelni, a sérült hópárduc kölyke mennyire gyűlöli a csapdát… ahogyan én is. Mi gyerekek mindannyian azt szeretnénk, ha a hópárduc kölyök álmai valóra válnának.”

A WWF, a gyermekekkel közösen, idén májusban egy féléves kampányba kezdett. Az első lépés a csapdák megszámlálása volt. A nyári szünidőben pedig a gyermekek maguk is aktív szemléletformálásba fogtak a környéken, amely eredményesnek bizonyult. Ennek egyik elemeként az háztartási kellékeket szedtek össze otthonról, és a csapdákért cserébe kirakodó-vásárt hirdettek.

Pár nap alatt az edényekért, és egyéb eszközökért  cserébe több mint 230 csapdát szállítottak le a környékbeliek, így gyakorlatilag a hegység megtisztult a csapdáktól. A gyerekek a gyors sikeren Klein&Hubert_WWFfelbuzdulva szobrot készíttetek a beolvasztott csapdákból, amely a Föld értékeire emlékeztet minden járó-kelőt, és a csapdák negatív hatására hívja fel a figyelmet.

A történet azonban itt még nem ért véget. Az ifjúság nyughatatlansága még magasabbra tört, és levelet írtak a miniszterelnöknek, amiben arra kérték, vegye fontolóra az ilyen jellegű csapdákban rejlő veszélyek miatt a csapdák betiltását

Az államfő pozitívan fogadta a levelet és a kezdeményezést, és a közeljövőben várhatóan bejelenti az országos tilalmat az ilyen típusú csapdákra. Így hát nemcsak egy élőhely védelmét sikerült a gyerekeknek elérni, de az ország számos területére hatással lesz az akciójuk! A mongol példa tökéletesen mutatja, hogy mire vagyunk képesek együtt, ha egy jó célért küzdünk!