Innováció a jegesmedve-kutatásban

2014-09-02

Egy francia tudósokból álló kutatócsoport a WWF-fel együttműködve először nyert ki jegesmedve DNS-t egy hóban hagyott nyomból. A SPYGEN DNS kutató cég tudósai két mintát vizsgáltak meg, amelyeket a WWF, a Canon és a Norvég Sarkkutató Intézet közös expedícióján gyűjtöttek idén, a sarkkörön túl található Spitzbergákon.

Ez az első alkalom, hogy a szakemberek egy jegesmedve hóban hagyott lábnyomából DNS-t tudtak kinyerni. Ráadásul nem csak a medve DNS-ét találták meg benne, hanem egy fókáét és egy sirályét is. A lábnyom egy egész történetet elmesél: a WWF megfigyeléseiből kiderül ugyanis, hogy a jegesmedve épp ott támadott meg egy fókát, miközben a helyszínen volt ekkor egy sirály is.

Az olyan gyorsan változó környezetben, mint a sarkvidék, valódi kihívás naprakész információt szerezni egy jegesmedve-populációról. A szakértők szerint ez a módszer felbecsülhetetlen eszköz lehet a faj védelmében. Jelenleg a kutatók drága, közvetlen beavatkozást igénylő technikákat alkalmaznak, hogy nyomon kövessék a jegesmedve, vagy más vadfajok állományait vagy az egyes egyedek egészségi állapotát. A lábnyomból vett DNS használatával jócskán lehetne csökkenteni a szükséges beruházások költségeit, ezzel megkönnyítve a populációk figyelemmel kísérését.

A kutatócsapat abban bízik, hogy a jegesmedve DNS további vizsgálatával többet tudhatnak meg az állatról. Azt is tervezik, hogy megvizsgálják, a módszer használható-e más ritka vagy nehezen megközelíthető vadon élő fajok esetében. A nyomból vett DNS-vizsgálat tehát a legutóbbi sarkköri kutatóút tudományos innovációjának remek példája.

Vegyél részt Te is a Jegesmedve-védelmi Programunkban, és támogasd munkánkat egy jegesmedve örökbefogadásával!