WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Kismackók a láthatáron

2015-02-06

Fotó: Sanchez és LopeA barna medvék február elejéig általában téli álmukat alusszák. Ilyenkor azonban elérkezik az idő az első időjárás-próbára, kimerészkednek barlangjukból. Ha február első napjaiban az időjárás kellemes, sőt, napos, akkor bizony a medvék meglátják árnyékukat, megijednek tőle, és rögvest vissza is bújnak! – tartja a népi hagyomány.

A valóságban ennek az adott alapot a régi időkben, hogy a február elejei napsütést többnyire hideg télvégi időjárás követte, ezért ilyenkor a medvék téli álma is tovább húzódott.

Napjainkban azonban az időjárás korántsem ilyen kiszámítható, sőt.  Az enyhe telek következményeképpen a szlovák erdők barnamedvéi a szakértők szerint egyes években teljesen elhagyták ezt a szokásukat, és téli álom nélkül tengették napjaikat. 

Akárhogy is alakul a téli álom, február második felében már mindenképpen aktív medvék járják az erdőket, és igyekeznek minél több élelmet elfogyasztani, hogy megerősödjenek. Fotó: Sanchez és LopeHiszen ebben az időszakban születnek a bocsok! Február a medvéknél az utódok születésének ideje. Más ragadozóknál, mint például a hiúz, ez a párosodás időszaka, ám náluk a vemhesség is jóval rövidebb.

A medvéknél azonban a párzási időszak május-június, és ezt követően a kis embrió beágyazódása 5 hosszú hónapig húzódik. Így nagyjából a téli álom elején veszi kezdetét a valódi vemhesség. A gyámoltalan, csupasz kölykök két hónappal később, tél végén látják meg a napvilágot.

Így hát reménykedhetünk, hogy a Kárpátok erdeiben, jó néhány kismackó érkezik a világra a következő hetekben.

Persze a reményen túl a WWF konkrét lépéseket is tesz azért, hogy a barnamedvékre jobb jövő várjon!