WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Ma ünneplik az orrszarvúk napját

2014-09-22

Ma ünneplik az orrszarvúk napját világszerte. Több országban különböző rendezvényeket tartanak e jeles napon, hogy felhívják a figyelmet a rinocérosz túlélését fenyegető veszélyekre. Számuk mára csupán 25.000-re tehető, Afrikában kettő, Ázsiában három fajt tartanak még nyilván.

A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a rinocérosz túlélését fenyegető veszélyekre. Többek között ebből az alkalomból tartották a hétvégén Dél-Afrikában a ’Fiatalok a Világ Orrszarvúiért’ elnevezésű találkozót (World Youth Rhino Summit), ahol 140 fiatal találkozott a világ különböző országaiból.  Az eseményen az orrszarvúk egyedszámának problémáit vitatták meg, és döntöttek arról, hogy fiataloknak szóló kampányt indítanak a faj kihalásának megelőzéséért. Csak Dél-Afrikában 1004 állat esett az orrvadászok áldozatául az elmúlt egy évben.

A keleti orvoslásban csodatevő, rákellenes illetve potencianövelő hatást tulajdonítanak az orrszarvú tülkének. E tévhitek miatt gyilkolják az olykor 35 mázsás súlyú állatokat. Jelenlétük azonban fontos az afrikai ökoszisztéma számára, hiszen a növényevők hatalmas területeken képesek karbantartani a növényzetet.

Afrikában az orrszarvúk a kontinens Egyenlítőtől délre eső területein élnek. Számuk mára csupán 25.000-re tehető, többségük a Dél-Afrikai Köztársaságban található. A nagytestű növényevő két faja közül a fehér orrszarvú veszélyeztetett, míg a fekete orrszarvú kritikusan veszélyezett státuszú. A két faj közötti különbség az, hogy a fehér orrszarvú szája szélesebb (éppen ezért szélesszájú orrszarvúnak is nevezik), termete nagyobb, míg fekete társának íveltebb, keskenyebb ajkai (keskenyszájú orrszarvú) vannak, valamint termete is kisebb szélesszájú társáénál. Ezek mellett még három faj él Ázsiában, az indiai, a jávai és a szumátrai orrszarvú, egyenként néhányszáz példányt számláló populációval.

Az orvvadászat mellett az is nehezíti a populáció növekedését, hogy az orrszarvúk szaporodásának folyamata rendkívül időigényes. Több év, mire ivaréretté válnak, egyszerre csak egy borjat hoznak a világra, valamint a vemhességük ideje is hosszabb, mint egy esztendő. Az afrikai fehér orrszarvú állományának növekedése azonban reményre ad okot és a sikeres fajvédelmi programok egyik ékes példája. Míg 1895-ben csupán 100 egyed körül volt az állomány, addig többek között a WWF munkájának köszönhetően mára közel 20 000 egyedet számlálhatunk. A természetvédők azonban továbbra sem ülhetnek ölbe tett kézzel: a harc folytatódik a faj pusztítása ellen. A WWF folyamatosan oktatja a természetvédelmi őröket és gondoskodik megfelelő felszerelésükről is.

Ha Te is szeretnél segíteni az orrszarvúknak, és szeretnéd, ha jövőjük biztosítva lenne, támogasd az orrvadászat elleni harcot! Segítsd a WWF munkáját, hogy megakadályozhassuk az vadorzóbandák vérengzését!