Június 16-a a tengeri teknősök világnapja!

2014-06-16

Ezt az ünnepet Magyarországon nem igazán ismerjük, pedig a tenger páncélos hüllőire valamennyien az óceánok tekintélyt parancsoló szimbólumaiként gondolunk.

A tengeri teknősök a legősibb hüllőfajok, százmillió éve szelik át óceánjainkat. Tüdővel lélegeznek, így időről időre fel kell jönniük a felszínre levegőért.

Hét fajuk él a Földön, ebből hat mára veszélyeztetett vagy kritikusan veszélyeztetett.
Az ál-cserepesteknős, a közönséges levesteknős, a közönséges cserepesteknős, az atlanti fattyúteknős és az olajzöld fattyúteknős, az ausztrál levesteknős és a kérgesteknős mindegyike remekül úszik, akár többezer kilométert is vándorol a gazdagabb élelemforrás vagy nyugodtabb szaporodóhely reményében. Méretük fajtól függően akár a két métert is elérheti, súlyuk pedig 6-700 kg-ot is nyomhat. Rákokkal, csigákkal, kagylókkal és egyéb kisebb tengeri állatokkal táplálkoznak.

A szárazföldre csak akkor mennek, amikor lágyhéjú tojásaikat a homokos partokon lerakják, mély gödröt ásva azoknak. A kicsik – fajtól függően – átlagosan 2 hónap után kelnek ki, majd a homokból is kiássák magukat néhány óra alatt. Azután a lehető leggyorsabban kell elérniük a tengert, mielőtt a ragadozók áldozatává válnának.

Mára azonban számos veszélyeztető tényező fenyegeti a tengeri teknősöket.
A klímaváltozás következtében a tengervíz hőmérséklete emelkedik, amely az ökoszisztémák átalakulását vonja maga után, ami egyes területeken veszélyezteti a teknősök fennmaradását. Emellett évente több mint 250.000 tengeri teknős fullad meg, leginkább a halászhálók okozta balesetek miatt. A fészkelésre alkalmas partszakaszok szűkülése és az illegális – vagy helyenként a legális - kereskedelem is súlyosan veszélyezteti a tengeri teknősök állományainak túlélését.

A WWF világszerte küzd a tengeri teknősök védelmében a megfelelő halászati módszerek bevezetéséért, valamint védett területek kialakításával próbáljuk megóvni élőhelyüket. Kormányzati megállapodások létrehozásával igyekszünk visszaszorítani a tengeri teknősök kereskedelmét, valamint helyi közösségek képzésével és keltetők létrehozásával próbáljuk elérni, hogy egyedszámuk növekedjen.

A tengeri teknősök világnapja alkalmából örökbefogadhatsz Te is egyet a tenger páncélosai közül! Legyél Tengeri Teknős Nevelőszülő, és támogasd az egyik legősibb hüllőfaj fennmaradásáért folytatott küzdelmet!
Támogatásod teknős plüssel vagy kulcstartóval jutalmazzuk, és egy névre szóló nevelőszülői oklevéllel!

Örökbefogadom>>