Óriási hír az óriáspandáknak!

2015-03-01

Fotó: Lynn M. StoneA kínai kormány legújabb felmérése szerint a vadon élő óriáspandák száma 268-al növekedett az elmúlt évtizedben, így számuk mára eléri az 1864-et. A legutolsó, 2003-as felméréshez képest ez 16,8%-os emelkedést jelent!

A vadvédelem globális szimbólumai, a vadon élő óriáspandák csak a kínai Szecsuán, Sanhszi és Gansu tartományok hegyvidékein fordulnak elő. A Negyedik Nemzeti Óriáspanda Felmérés szerint a pandák egyes előfordulási területei is növekedtek Kína szerte, így élőhelyük már 2.577.000 hektár, ami 2003 óta több 10%-os bővülést jelent.

„Ezek az eredmények a kínai kormány fajvédelmi munkájának sikereit bizonyítják” – mondta Xiaohai Liu, a WWF Kína programigazgatója. „A vadon élő óriáspanda védelemének érdekében sokféle tevékenyég zajlik. A kormány helyes lépést tett, amikor a különböző erőfeszítéseket egyesítette, és segítette a természetvédelmi szervezetek munkáját, beleértve a WWF-ét is.”

A pandák számának növekedése a kínai kormány természetvédelmi politikájának köszönhető.

További részletekért, kameracspadás vidókért és pandaképekért kattints ide.

„A WWF örömmel látja ez a jelentős természetvédelmi eredményt – mind a pandák számának, mind az életterületüknek növekedését az elmúlt tíz évben” – mondta Liu.

A WWF azzal támogatja a kormány munkáját, hogy természetvédelmi területeket hoz létre, és olyan ökológiai hálózatokat alakít ki a pandáknak, amelyek az erdők és bambuszban gazdag Fotó: Zhao Naxiongterületek összeköttetését biztosítják. Ezzel hozzásegítik a pandákat a táplálékszerzéshez, és a potenciális párosodó partnerek felkutatásához.

A WWF 2015-től 2025-ig tartó természetvédelmi stratégiája meghatározza a pandavédelem sorsát, elsősorban a pandák élőhelyére, valamint a természetvédelem és a helyi fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtésére összpontosítva. „A WWF továbbra is együtt fog dolgozni a partnereivel és a lakossággal, hogy megvédje a vadon élő óriáspanda populációt, és élőhelyüket” – mondta Liu.