WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Rossz kezekben veszélyes

2019-08-09

Az elmúlt időszakban több horrorisztikus eset hívta fel a figyelmet a hattyúnyak csapdák helytelen kihelyezésére. Ez a típus egy legális csapda, amely megfelelő használat mellett szelektívvé tehető – vadásztársaságokon kívül nemzeti parkok munkatársai is használják ezt a típust a ritka, földön fészkelő madarak fészekaljainak megóvása érdekében –, azonban rosszul, a felszínre kihelyezve emberi baleseteket, kutyákat, sőt, a nagyragadozók élőhelyén használva védett őshonos fajainkat is veszélyeztetheti – pedig hazai állományaik még rendkívül érzékenyek.

Sajnos az elmúlt időszakban több olyan bejelentést is kaptunk az Északi-középhegységből, amelyek arról szóltak, hogy kutyát, sőt akár embert is „fogtak” ilyen csapdák. Ezt a csapdatípust megfelelően kell használni, el kell rejteni, különben védett madárkutya, de akár ember is elsütheti azt. A szabályszerű kihelyezés során a csapdát telepítő személy az eszközt legalább 3-5 cm-rel a talajszint alá ássa be.  A csapda húzásra, nem pedig nyomásra sül el, így ha egy ember vagy állat rálép a talajfelszín alá elásott eszközre, nem történik semmi. A csapda csak akkor sül el, ha egy állat kiássa és a csalifalatot megrántja. Ezek a csapdák, amennyiben nem szakszerűen használják őket, sok más állat mellett fokozottan védett nagyragadozóinkra nézve is veszélyt jelenthetnek.

 „Sajnos jelenleg semmilyen speciális képzéshez nem kötött az ilyen veszélyes eszközök használata, és a megvásárolt csapdák sincsenek regisztrálva, sorszámozva. Használatukat mindenképp ellenőrizhetőbbé és szigorúbbá kell tenni, különben előbb-utóbb újra komoly sérüléssel járó baleset történhet, illetve a fokozottan védett nagyragadozóink is a csapda >>markába<< kerülhetnek” – mondta dr. Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője.

„A hattyúnyak csapda felelőtlen használata mindannyiunk számára intő jel. A vadásztársadalomnak sem érdeke, hogy a rosszul használt eszközök védett fajokat veszélyeztessenek. A csapdákra szüksége a van a természetvédelemnek – különösen a fajvédelmi programok és a vadgazdálkodás tekintetében – is, ezért használatukat képesítéshez, szigorú vizsgához kell kötni, a szabálytalan használók ellen pedig eljárást kell indítani” – mondta Farkas Tibor hivatásos vadász.

Fotó: Sergey Goshkov