Szigorítások a bálnavadászatban

2014-09-18

Tegnap Szlovéniában döntött a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) a bálnák tudományos kutatási célból történő leölésének szigorúbb felügyeletéről. A döntés a Nemzetközi Bíróság (ICJ) márciusi ítéletét követi, miszerint a korábbi "tudományos" vadászatot Japánban illegálisnak minősítették.

"Túl sokáig folyt az illegális, kereskedelmi célú bálnavadászat a tudományos kutatás leple alatt. Ma az IWC helyes döntést hozott, bezárta a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy a japánok szabadon vadásszanak bálnára oly sok éven át. " - mondta Aimee Leslie, a WWF delegáció vezetője az IWC ülésen Szlovéniában. "Ez egy történelmi döntés, amely jó hír a bálnák védelmét illetően. Ha tiszteletben tartják, ez a döntés megállíthatja a bálnák törvénytelen legyilkolását a tudomány nevében. "

Az Új-Zéland által előterjesztett határozatot egyszerű többséggel szavazták meg, 35 ország mellette és 20 ellene voksolt.  Japán és más bálnavadász nemzetek a javaslat ellen szavaztak, így az Egyezmény szerint ezeknek a tagállamoknak a határozat végrehajtása nem kötelező.

Nyugtalanító, hogy Japán bejelentette a "tudományos" bálnavadászatának újraindítását jövőre, dacolva az IWC állásfoglalásával.

"Arra buzdítjuk Japánt, hogy tartsa be az IWC döntését és ne kezdeményezzen több vadászatot a most meghozott szabályozás keretein kívül" nyilatkozta Leslie. "Ha Japán tényleg tenni akar a bálnák megóvásáért, mint ahogy állítja, akkor nem fog próbálkozni az új IWC szabályok megkerülésével."

A kereskedelmi célú bálnavadászat moratóriuma 1986 óta van érvényben, de Japán azóta is bálnák ezreit vadászta le arra hivatkozva, hogy tudományos kutatást folytat. A legújabb határozat nagyobb szerepet ad a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak a tudományos célú bálnavadászati kérelmek legitimitásának értékelésében.