Szuperméh kerestetik

2015-05-07

Ádám testvér rossz időben adta méhészkedésre a fejét. A délnyugat-angliai Buckfast város apátságának novíciusa 1915-ben, 16 esztendősen kezdett méhekkel foglalkozni. Fotó: National GeographicEgy ideig minden jól ment, aztán a méhek valami okból hullani kezdtek. Évszázadok óta tudott volt, hogy létezik „hirtelen méhpusztulás” – ám ilyen nagyságrendű vészre addig nem volt példa. A Wight-szigeten gyakorlatilag nem maradt méh.

Ádám testvér kaptárai egyik pillanatról a másikra elnéptelenedtek; alattuk ugyan még mászkáltak méhek, de nem tudtak szárnyra kapni. Abban az évben az apátság 45 méhcsaládjából 29 odalett, és a rejtélyes kór Anglia más részeire is átterjedt. A kutatók rájöttek ugyan, hogy egy ismeretlen atka viszi át a kórt, a betegség hatásmódját is kiderítették, de már későn – Nagy-Britannia őshonos, sötétbarna mézelő méheit nem lehetett megmenteni. A túlélő méhcsaládok nagyrészt hibridek voltak: az őshonos faj heréitől és más fajú méhanyáktól, azaz királynőktől származtak. A járványt átvészelő, életerős hibrid méhek Fotó: National Geographicláttán Ádám testvérben megfogalmazódott a gondolat: a betegségekkel szemben ellenálló méheket kellene kitenyészteni. Sokévnyi felkészülés után, 1950-ben végre valóra válthatta tervét. Az apátság öreg, átalakított autójával 37 éven át járta Európát, a Közel-Keletet, Afrikát, és különféle jellegzetességű, vérmérsékletű méhfajoktól több mint másfél ezer anyát gyűjtött be Törökország északi részén, Marokkóban, a Nílus mentén, a Kilimandzsáró oldalában, Kréta szigetén, a Szahara oázisaiban.

Változatos méhseregletével aztán elvonult egy világvégi lápvidékre, kilométerekre a helyi méhektől és azok nemkívánatos génjeitől. Rengeteget kísérletezett, és végül sikerült kitenyésztenie a buckfasti méhet – a „szuperméh”-et, ahogy hamarosan emlegetni kezdték. Az 1980-as években már világszerte árult sárgásbarna, békés, erős és szorgalmas buckfasti méh beváltotta Ádám testvér reményeit: nem fogott rajta a közkeletűen csak „Wight-szigeti kór”-ként emlegetett betegség.

A méhekről további érdekességek olvashatóak a National Geographic magazin májusi számában. http://www.ng.hu/Magazin