Új darázsfaj Magyarországon

2014-11-14

Hazánkból eddig nem ismert darázsfajra bukkantak a kutatók a Balaton-felvidéken, Magyarország első magántulajdonú erdőrezervátumában.

A Magyar Természettudományi Múzeum rovarászai Magyarországra nézve új darázsfajt találtak a Zánka melletti Bálint-hegyen. A fürkészdarazsak közé tartozó apró termetű, sötét színezetű Theronia laevigata erősen kötődik a holtfához, csakúgy, mint a rokonságába tartozó fajok többsége. Megjelenése valószínűleg szintén annak köszönhető, hogy az erdőterület bővelkedik holtfában.

Az erdőtulajdonosok 2011-ben, a WWF Magyarország támogatásával hozták létre a Kopaszoki Erdőrezervátumot a Balaton partján emelkedő hegy legvadregényesebb részén. Magyarország eddig egyetlen magánterületen álló, ilyen jellegű védett területe 2014-ben Zánka település értéktárába is bekerült.

Az erdőterület rezervátumon kívüli részén a főként alpesi országokban elterjedt, ún. természetközeli erdőgazdálkodás folyik. Ez azt jelenti, hogy a fákat egyenként, vagy kis csoportokban vágják ki, utánozva az erdők természetes működését, ahol főként a szél végzi el ezt a „munkát”. Hazánkban még csak kivételképpen alkalmazzák, elsősorban védett, vagy turisztikai szempontból kiemelt erdőterületeken.

A rovartani felmérés során természetesen sok ismertebb, védett faj is előkerült. A 192 bogárfajból például 33 ritkaság is akadt, ami egyértelműen tükrözi az itt folyó kíméletes erdőgazdálkodás eredményeit. Az 50.000 Ft eszmei értékű a nagy hőscincér, és orrszarvúbogár éppúgy megtalálható a listán, mint a látványos színekben pompázó aranyos bábrabló, vagy a Natura 2000 hálózatban európai szinten is védelemre kijelölt skarlátbogár.

skarlátbogár / Wikipedianagy hőscincér / Wikipedia

aranyos bábarabló /Wikipediaorrzsarvúbogár / Wikipedia

A témában megjelent tudományos közlemény és elérhetősége:

VAS, Z (2013): First records of three ichneumon wasp species in Hungary (Hymenoptera: Ichneumonidae). – Folia entomologica hungarica, 74: 189–194.

A holt faanyag szerepéről kollégánk, Gálhidy László beszélt az Ozone Network Egyenlítő c. műsorában.

A WWF nemzetközi szerzőgárdája által összeállított, a holt fa jelentőségéről szóló füzet letölthető a honlapunkról.