Védelem a csendes-óceáni cápáknak

2014-09-04

2014. szeptember 2-án Szamoa szigetén az ENSZ fejlődő szigetországokért tartott nemzetközi konferenciáján jelentették be a WWF és a Traffic új programját, amely a csendes-óceáni kormányok cápa és rája védelmi munkáját segíti.

A WWF és a TRAFFIC (vadon élő állatok és növények kereskedelmét ellenőrző nemzetközi szervezet) csendes-óceáni cápa örökség programja egy olyan közös kezdeményezés, aminek célja, hogy a térség kormányaival együttműködve hosszú távú, fenntartható stratégiával biztosítsák a cápa és rája fajok túlélését a Csendes-óceán vizein. A program gyakorlati megoldásokat és támogatást fog nyújtani a halászat és a cápa-ökoturizmus területén is.

A Csendes-óceáni Regionális Környezetvédelmi Program tanácsadója kifejtette, nagyon örülnek az együttműködésnek. A cápák létfontosságú szereplői nem csak  a nyílt tengeri hanem a szárazföldi ökoszisztémának is, így számuk és sokféleségük csökkenése számos negatív hatást hordoz a környezetükre nézve. Azonnali beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a halászatból élő nemzetek megértsék, a cápauszonyból származó rövid távú hasznokat messze túlszárnyalják a hosszú távú károk, amit a cápák hiánya okoz.

A program máshol is alkalmazható gyakorlati módszereket fog kidolgozni a cápa és rája állományok felméréséhez, hogy hosszú távú stratégiát tudjanak kidolgozni az ikonikus fajok megmentésére.

A WWF nemzetközi cápa csoportjának munkatársa, Ian Campbell, a program elinditója szerint két fő célkitűzésük van. „Egyrészt szeretnék megállítani a cápák és ráják számának csökkenését nemcsak a csendes-óceáni térségben, hanem az egész világon. Hasonlóan fontos cél a szigetekországok egyedülálló kultúráinak védelme és megőrzése a jövő generációi számára.” A kezdeményezés keretében kiadtak egy könyvet „A Csendes-óceán cápa istenei” címmel, ami a térség országainak cápákkal és rájákkal kapcsolatos legendáit és meséit dokumentálja.

2014-ben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) cápa szakértő csoportja egy több mint ezer cápa- és rájafajt érintő beszámolót adott ki, melynek lefőbb következtetései az alábbiak voltak:

• Nincs elegendő információnk a cápa- és rájafajok közel feléről
  • A cápa- és rájafajok majdnem negyedét fenyegeti a kihalás veszélye
  • A cápákra és rájákra nézve a túlhalászat és az élőhelyük pusztítása hordozza a legfőbb veszélyt

A tervezett munka pótolná a hiányosságokat a cápa és rája populációk ismeretében, valamint védelmet nyújtana az olyan veszélyeztetett fajoknak, mint a rókacápa vagy az óriás ördögrája. Már azok a fajok is mérsékelten fenyegetett kategóriába esnek, amik gyakorinak tűnnek a Csendes óceánban, mint például a fekete- illetve fehérúszójú szirticápa, szürke szirticápa, vagy a bikacápa. Az ördögráját már a sebezhető kategóriába sorolták.

Számos nemzetközi védelmi megállapodás van érvényben - többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (továbbiakban: CITES) - amik szabályozzák a vadon élő állatok és növények kereskedelmét, a fennmaradásuk érdekében

Szeptember 14-én különleges védelmi intézekedések lépnek életbeA TRAFFIC halászati kereskedelmi program vezetőjének nyilatkozata szerint, bizonyos cápafajok drasztikus csökkenése közvetlen következménye a túlhalászatuknak (uszonyukért, húsukért és egyéb termékekért). 180 ország egyezett bele, hogy a CITES ezeket a fajokat az egyezmény II. függelékében listázza. Ez azt jelenti, hogy a listán szereplő fajokkal való bármilyen kereskedelem csak legális, fenntartható módon folytatható. A csendes-óceáni kis szigetek számára kritikus, hogy az említett fajok legalább akkora számban legyenek jelen, amivel még be tudják tölteni a természet körforgásban és a régió kultúrális életében játszott szerepüket. Ebben segít a WWF és a Traffic munkája.