Valentin nap a természetben

2017-02-14

2017. február 14. – A WWF Magyarország Valentin napon stílusosan az erdőből tudósít. A hazai őshonos erdei nagyragadozók nászidőszakára eső ünnepen az Északi-középhegységben kutattunk a „szerelem nyomai” után.

A hiúzoknál és a farkasoknál ilyenkor a párválasztás zajlik, míg a barnamedve még a téli álmát alussza, és majd csak májusban kezdi meg a párkeresést. Kutatónk tudósítása szerint a Zemplénben és a karszton is egyértelmű nyomok utalnak arra, hogy a farkasok párba álltak, együtt mozognak, a kan próbálja elnyerni a nőstény kegyeit, kedveskedik. Ilyenkor a kutyafélék családjába tartozó szürke farkasok bolondoznak, birkóznak. Az udvarlás, vagy szakszóval élve koslatás most is jól látszik. A hóban önfeledt hempergés nyomait látta a napokban Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kutatója. A farkasok tehát éppen ezekben a napokban kerülnek közelebb egymáshoz, aminek hamarosan meg is lesz a gyümölcse, hiszen körülbelül 62-65 nap múlva már kölykeinek adhat életet a nőstény.

A farkasok jelenléte rendkívül fontos, hiszen nagyragadozóként az erdő egészségének karbantartói is egyben.

A WWF Magyarország az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben a hazai nagyragadozók védelméért dolgozik. Az élőhely védelme mellett a kutatás is fontos szerepet kap ebben a munkában.

Ehhez járulhatsz Te is hozzá egy farkas szimbolikus örökbefogadásával: