Virágok kórusa

2014-03-10

A természet kimeríthetetlen ötlettárára akad példa millió, de vegyük most a Közép-Amerika síkvidéki erdeiben honos Commissaris nektárdenevért (Glossophaga commissarisi). Alig hüvelykujjnyi ez a bőregér, a bársonybab (Mucuna holtonii) virágai között repdesve szívogatja a nektárt, ugyanúgy, mint a kolibri és a poszméh. Eközben pedig (ha úgy tetszik, ellenszolgáltatásképpen) meg is porozza a virágokat. Nappal a tűzbab, a fukszia és ezer más növény könnyűszerrel hirdetheti rikító színű virágaival: „Tessék, itt vagyok, terített asztal vagyok!” Éjszaka, a Hold fényében azonban a legragyogóbb színek is megfakulnak. A sötétben nyíló bársonybab ezért más módszert fejlesztett ki a csábításra: virágai éjnek évadján hangot adnak, így keltik fel a nektárdenevérek érdeklődését.

Nektárral fizetni a megporzásért; kényes ügylet, komoly dilemma elé állítja a növényeket. Ha az éjszaka nyíló növény túl bőkezű, azaz túl sok nektárral szolgál, a denevér kevés virágát keresi fel, hamar jóllakik és továbbáll. Ám zsugori sem lehet a növény, mert akkor azt kockáztatja, hogy a denevér rá se hederít, másutt próbál szerencsét. A denevér beporozta növények az idők során megoldották a problémát.

Kép: A selymes kaktusz virágán a hangtompító szőrháttér előtt támad visszhang, így a denevérek könnyen rátalálnak a nektárforrásra.