Áradnak a tengerek

2013-09-12

National GeographicHogy Földünkre lassan rá sem ismerünk, annak egyes-egyedül a fosszilis tüzelőanyagokból energiát nyerő emberiség az oka. Azzal, hogy széndioxidot és más, üvegházhatású gázokat bocsátunk a levegőbe, az utóbbi száz évben több mint fél Celsius-fokkal növeltük a Föld hőmérsékletét, és úgy 20 centiméterrel a tengerek szintjét. A légkörben már olyan sok az üvegházhatású gáz, hogy akkor is századokig melegedne a légkör, ha holnap fölhagynánk a fosszilis fűtőanyagok égetésével.

Az elkövetkező nemzedékeknek óhatatlanul melegedő világban, emelkedő óceánok, tengerek között kell majd élniük, és egyre gyakrabban kell szembenézniük pusztító kataklizmákkal.

Idén májusban a légkör szén-dioxid-koncentrációja elérte a 400 ppm-et (a légkörben egymillió részecskéből már nem kevesebb mint négyszáz részecske szén-dioxid-molekula). Utoljára hárommillió éve volt ilyen nagy ez az érték; a tengerszint akkoriban 20 méterrel lehetett magasabb a mainál, az északi féltekén alig volt jég. Még évszázadokba telne, hogy az óceánok szintje újból elérje ezt a magasságot, tehát sok múlik azon, sikerül-e visszafognunk magunkat.

Egyelőre, rövid távon sem tudjuk megjósolni a jövőt; a fejlemények már eddig is rácáfoltak a várakozásokra, becsléseink sokszor túl derűlátónak bizonyultak. A globális fölmelegedés kétféle úton is befolyásolja a tengerek szintjét. A jelenlegi emelkedés egyharmada a hőtágulásból adódik (a víz térfogata melegedés közben nő); másik kétharmada pedig a szárazföldi jégtakaró olvadásából fakad. Eddig főként a hegyi gleccserek fogyatkoztak, de ma már Grönland és az Antarktika jégtakarója is olvad.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) hat éve kiadott jelentése szerint a 21. század végére legföljebb 58 centiméteres tengerszint-emelkedés várható. A folyamat fizikája akkor még alig volt ismert, így nem vették számításba, hogy a melegedéssel a jégárak gyorsabban jutnak majd a tengerekbe. Idén őszre új jelentés kiadását tervezi az IPCC; ebben már alighanem tetemesebb szintemelkedést jósol.