Duna-fókuszú képzésünkre oktatásban, szociális szférában dolgozók jelentkezését várjuk

2022-03-17

A WWF Magyarország résztvevőket keres a lifelineMDD (DTP3-308-2.3) projekt keretében megvalósuló képzésen való részvételre és a megszerzett ismeretanyag továbbadására.

A projektről

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva-torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. Az UNESCO itt alakította ki a világ első, öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátumát, melyet 2021. szeptember 15-én hirdetett ki. A több mint 20 éves előkészítő munka gyümölcseként az Ötoldalú Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum (Transboundary Biosphere Reserve Mura–Drava–Danube [TBR MDD]) megkapta azt az elismerést, amely a természeti értékek és a folyók megőrzésének új lehetőségét kínálja. A terület valóban páratlan természeti értékekkel bír, ezért jogosan viseli az „Európa Amazonasa” megnevezést, de hogy az is maradjon, elengedhetetlen a megőrzésére irányuló határokon átívelő együttműködés és az összehangolt munka. Hazánkban is sok a tennivaló e téren, hogy ezek a folyók és ártereik megőrizzék, ahol pedig szükséges, visszanyerjék természetes állapotukat.

A TBR MDD régióban, 5 ország együttműködéseként működő lifelineMDD projekt célja, hogy megőrizze és javítsa a három folyó által kialakított terület biodiverzitását a folyó természetes dinamikájának helyreállításával, ennek érdekében az élővilág felmérése, az élettelen környezet megismerése és modellezése, az érintettek bevonása és a terület széleskörű megismertetését célzó oktatási tevékenység egyaránt a projekt részét képezik. A projekt szerves részét képezi egy edukációs komponens is, melynek célja, hogy szakemberek és helyi multiplikátorok képzésével minél több további célcsoportot be tudjunk vonni a bioszféra-rezervátum értékeinek megőrzésébe. A multiplikátorok számára 3 tréninget tervezünk a 2022-es év során, melyek a három folyóra fókuszálva különböző módszereket adnak a résztvevők számára, hogy saját (szakmai) közösségeikben és munkájuk során minél hatékonyabban meg tudják ismertetni az emberekkel a helyi ökológiai értékeket és azok megőrzésének lehetőségeit.

A Duna fókuszú képzésünk helyszíne Baja, időpontja 2022. május 13–15. A résztvevők számára ellátást és igény esetén szállást is biztosítunk, de az utazást a résztvevőknek maguknak kell megoldaniuk. A képzésen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken keresztül lehet.

Mit nyújtunk?

A résztvevők megismerkedhetnek a bioszféra-rezervátumok szerepével, tanulhatnak a szabályozatlan folyók és az általuk szállított hordalékok fontosságáról, valamint a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum területén található madár- és halfajokról. Mindezek mellett ki fogunk térni az ENSZ fenntarthatósági céljaira, és az éghajlatváltozásnak a hazai folyóinkra gyakorolt hatásaival is foglalkozunk. Minden nagyobb témakört gyakorlati foglalkozásokkal is kiegészítünk, illetve segítünk a résztvevők saját környezeti nevelési foglalkozásának megtervezésében. A hangsúly az élmény-alapú környezeti nevelési technikák megismertetésén lesz, melyeket végül egy egynapos foglalkozás keretrendszerére fogunk felfűzni.

Kiket keresünk?

A képzésre olyan szakemberek (pl. környezeti nevelők, pedagógusok, szociális munkások, ifjúságsegítők, közösségszervezők, valamelyik folyó által érintett település aktív helyi képviselői stb.) jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy a képzés befejezését követően legalább egy olyan aktivitást szerveznek saját intézményükben/közösségükben, melyen megismertetik az érdeklődőket a Mura, Dráva vagy a Duna és a bioszféra-rezervátum értékeivel. Természetvédelmi, természettudományos képesítés nem feltétele a részvételnek!

Jelentkezés
Jelentkezni 2022.04.10. 24:00-ig lehet az alábbi linken:

Kapcsolattartó:

Gigler Dóra