Egy nap az Óceánokért

2013-06-06

TeknősBolygónk 70%-át a világtenger borítja, amely számtalan faj otthona, és a földi élet forrása. Víz nélkül egyetlen élőlény sem lenne képes fennmaradni, mégis jelentőségét gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni. 1992 óta azonban június 8-át ennek a csodálatos vízi otthonnak szenteljük, hiszen a riói ENSZ konferencián ezt a napot az Óceánok Világnapjának nyilvánították. A tengerek és óceánok élővilágának megóvásához Te is hozzájárulhatsz azzal, ha a WWF Tengervédelmi Programját támogatod.

Földünk nem véletlenül kapta a „kék bolygó” nevet, víztömegének mennyiségét felfogni is nehéz, legmélyebb hasadékaiban pedig ma is élnek olyan lények, amelyeket emberi szem még sosem látott.

A páratlanul gazdag biológiai sokféleség mellett számos létfontosságú feladatot lát el Földünk víztakarója; szén-dioxidot nyel el, a sós víz pedig befolyásolja az éghajlatváltozást, így a felhőképződést is, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy például hazánkban is legyenek édesvízkészletek. Emellett számos mindennapi használati cikkünk nélkülözhetetlen eleme érkezik az óceánokból, többek között ételek, kozmetikumok alapanyagai és gyógyszerek alkotóelemei, amelyek gyógyítják például a köszvényt és bizonyos szívbetegségeket is.

A WWF a „Shipshape” névre keresztelt projektje keretein belül segíti megőrizni és javítani az óceánok állapotát, együttműködve a hajózási ágazattal. Közösen olyan általánosan elfogadható rendszabályokat fogalmaznak meg, amelyek egyenlő esélyeket és javuló színvonalat biztosítanának minden kereskedelmi hajónak. Ezekkel az intézkedésekkel többek között nagyobb hatékonysággal előzhetők meg az olajkatasztrófák, és fokozott figyelmet szánnak bennük a már megépített hajók bebiztosítására is, így csökkentve a balesetek kockázatát.

DelfinAz Óceánok Világnapján a figyelem középpontjába mégis a mélyben élő állatok kerülnek. A WWF Tengervédelmi Programja évtizedek óta harcol többek között a vadon élő delfinek megmentéséért is, melyekre jelenleg a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt. Az elmúlt 30 évben a WWF munkájának is köszönhetően 200.000 négyzetkilométernyi tenger, óceán és parti régió került védelem alá.

A tengerek és óceánok élővilágának megóvásához Te is hozzájárulhatsz azzal, ha a WWF Tengervédelmi Programját támogatod. Egy delfin jelképes örökbefogadásával például esélyt adhatsz a mélység vándorainak túlélésére. Részletekért kattints ide!