Új vízpótló rendszer a Turjánvidéken!

2015-12-31

November elején átadásra került a Dabasi Turjános fokozottan védett természetvédelmi területet vízzel ellátó új csatorna- és zsiliprendszer. Ezzel lehetővé vált, hogy a különösen értékes égeres láperdőkbe vizet juttassunk a Duna-Tisza-csatornából.

A védett terület szivattyúzással történő aktív vízpótlására olyan években lehet szükség, amikor télen nem hullik elég csapadék, és emiatt az év elején rendesen vízben álló, majd nyár közepére lassan szárazodó láperdő már a tavasz elején szárazzá válik, nyárra pedig jóformán „kiég”. A néhány hétig tartó, tavaszi vízpótlással megakadályozható a lápi élőhelyek károsodása, az égeres vízhiány miatti pusztulása. A többi, kevésbé csapadékszegény évben elegendő, ha a láperdőben természetesen megálló vizet nem engedjük elfolyni a területről. Ennek érdekében a Dabas térségét átszelő csatornákra több helyen zsilipeket építettünk, amik lehetővé teszik a víz helyben tartását a vizes erdőben és a környező orchideás lápréteken.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság beruházásaként elkészült dabasi vízpótló rendszert kiegészítik majd a lőtér területén jövőre elkészülő vízkormányzó létesítmények. A két rendszer együttes hatásától azt várjuk, hogy jelentősen javulni fog a Turjánvidék Natura 2000 terület vízháztartása, ami elengedhetetlen a vizes élőhelyek megőrzéséhez, emellett kedvező a katonai tevékenység és az erdőgazdálkodás szempontjából is.

További információk: www.turjanvidek.hu