Madocsa nyerte a Nagy Ugrást

2015-07-29

A WWF Magyarország örömmel jelenti be, hogy a Nagy Ugrás országos kihívásában részt vett 15 település közül a Tolna megyei Madocsa nyerte meg a legnagyobb csobbanásért járó díjat. A híres madocsai táncok révén ismertséget szerzett Duna menti településen július 12-én mintegy 300-an regisztráltak és ugrottak az élővizek védelmében!

A magával ragadó képes élménybeszámolóból jól látszik, hogy a Duna szeretete és a folyó egészségének védelme a Madocsaiak minden generációját képes megszólítani és tettekre ösztönözni. A jó hangulatú családi eseményen a legkisebbtől a legidősebbig mindenki jelen volt, Madocsa pedig bemutatta elkötelezettségét a helyi természeti értékek mellett.

Jutalmul Madocsán lesz a WWF Élő Duna Turnéjának egyik állomása, illetve a vendégeink lesznek egy buszos kirándulásra is, a WWF egyik hazai projekthelyszínén is.

A WWF Magyarország eredeti tervei szerint különdíjjal jutalmazta volna a legkreatívabb ugrást is, azonban a beérkezett beszámolók alapján gyorsan kiderült, hogy szinte lehetetlen közülük választani.

Nehéz eldönteni, hogy vajon ki kapja a kreatív különdíjat: Lulla, a mindössze 170 lelket számoló apró somogyi falu, ahol a helyi patak még bokáig sem ér, az itteniek mégis nótaszóval és örömsétával fejezték ki az iránta érzett szeretetüket?

Esetleg a Nógrád megyei Patak? Ahol a nemrégiben felújított Kőhíd alatt futó Derék patakba ugyancsak nem lehetett beugrani, átugrani viszont igen. A helyiek számára azonban nem volt kérdés, hogy részt kell venniük a Nagy Ugrásban, hiszen vizeink egészségének fontossága nem a meder szélességétől vagy a lefolyó víz mennyiségétől függ.

Esetleg legyen különdíjas Kisapostag, ahol a Kisapostagi Nőegylet kékfestő-szoknyát viselő tagjai népdalt énekelve sétáltak a Dunába?

Vagy Kisbajcs, ahol görnyedt hátú, otthonkás anyókákból hírtelen bikinis szirénekké változó hölgyek ugrottak az ABBA Dancing Queen-je által kísért performansz keretében? Nehéz lenne választani.

És itt van még az ugyancsak páratlan összefogásról tanúskodó Törökszentmiklós is, ahol egy biciklitúrát követően szemétszedési akciót tartottak a Nagy Ugrás előtt, így mutatva meg, hogy a szórakoztató kihívásban való részvétel mellett a valódi cselekvés is helyet kap. Az egybegyűltek előadást hallgathattak az Európai Bizottság által társadalmi konzultációra bocsájtott Élőhelyvédelmi és Madárvédelmi Irányelvek és a Natura 2000 hálózat jelentőségéről is. A konzultáció, amely egyébként július 26-án ért véget, közel 8000 magyar embert ösztönzött véleménye kinyilvánítására a természetvédelmi irányelvek megőrzéséről.

Rábapatona egészen biztosan történelmet írt, hiszen évtizedek óta nem voltak ennyien a Rába partján és a vízben. Az ugrást követően a gyerekek leleményességét dicsérő, rögtönzött csúszda nyújtott kellemes szórakozást, míg a parton a Rábáról készült természetfotók kiállítását tekinthették meg a látogatók.

Tiszafüred ugyancsak különleges kreativitással adta meg a módját az ugrásnak: A Tisza-tó közepéről kajakokból ugráltak a vízbe a páratlan hangulatú tömeges vízbefutás előtt.

Zánkán a Forrásvízőrzők és a Gyerekekkel a természetért Egyesület tagjai ugrottak a Balatonba, egyedüli balatoni helyszínként.

Szentendrén a Nagy Ugrást a Papp-sziget rehabilitációjának törekvéseivel vonták össze.

Sajóörösön ugyancsak szép tömeg gyűlt össze a felhívásra, akik a Nagy Ugrás előtt futóversenyen is részt vehettek. A Pest megyei Sződligeten pedig a karon ülő kicsik sem maradtak ki az „ugrás” (velük persze inkább óvatos séta) élményéből.

Győrszemerén a Tündér-tó főszereplésével szintén a koreográfiáké volt a főszerep. Megkomponált „hullám-ugrással”, aerobic bemutatóval, galambröptetéssel egybekötött eseményt élvezhettek a résztvevők.

A vas megyei Hegyhátszentjakab ugyancsak megérdemli a kreatív különdíjat, hiszen a Vadása tó gyönyörű környezeti adottságai és a strandon található móló jóvoltából az itteni résztvevők valóban ugorhattak egy óriásit.

A beszámolókat végignézve az összes helyszínen újra átélhettük a Nagy Ugrás élményét, amit a leleményességükről és elkötelezett természet szeretetükről tanúbizonyságot tett magyar településeknek köszönhetünk. A WWF Magyarország ezért úgy döntött, hogy minden résztvevő település számára eljuttatja különdíját, vagyis annak egy darabját: a Végvári Tamás túrakajakos Mura-Dráva-Duna Bioszféra rezervátumban tett látogatása során készített fotókból álló kiállítás elemeit, és egy emléklapot küld minden résztvevő településnek!. Köszönjük, hogy július 12-én velünk csobbant Magyarország!

A kihívásban résztvevő települések videó-összeállításai:

Győrszemere

Hegyhátszentjakab

Kisapostag

Kisbajcs

Törökszentmiklós

Sajóörös

Korábbi anyagaink:

Európa ismét összefogott a folyókért - közlemény

A WWF Magyarország Nagy Ugrás videója Dunabogdányból