Marakodunk a vízen

2012-03-21

A márciusban zajló hatodik Víz Világfórumon a WWF legújabb vizsgálatának** eredményeiről számolt be, mely szerint a vízforrások felhasználása miatt felmerülő érdekellentétek a jövőben elkerülhetetlenek lesznek. Az érdekellentéteket kormányzati, vállalati és kutatási programok segíthetnek megoldani, és döntéshozói szinteken kell preventív intézkedéseket hozni. Ezek hiányában a vízhasználat kapcsán kialakult problémák bonyolult és erőszakkal fenyegető konfliktusokat okozhatnak.
"Életünk minden eleméhez szükségünk van vízre. Annak ellenére, hogy hazánkban szinte elképzelhetetlen, hogy ne jussunk friss ivóvízhez, emberek milliói szenvednek hiányt belőle nap mint nap. A Víz Világnapja remek alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet vizeink fontosságára, és az egyéni felelősségre. Meg kell ismernünk saját vízfogyasztásunkat, a vízlábnyom fogalmát és meg kell tanulnunk apró lépésekkel takarékosabban élni!" - szólít fel Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.
A Szabadság-szigeten ennek köszönhetően egyszer újra a fekete gólya fészkel majd, a vízi madarak paradicsoma helyreáll, és a mellékág újra halbölcső lehet, miközben a sziget túlpartján lévő Mohács ivóvízellátására jótékony hatással lesz a vizes élőhely helyreállítása.
"A szigeten uralkodó állapotokat bárki megtapasztalhatja és részt is vehet annak javításában. Idén tavasszal önkéntes akciót szervezünk az újonnan ültetett növényzet rendben tartására. Bárki földtulajdonossá válhat, ha a sziget egy darabját örökbe fogadja, és ezzel támogatja a páratlan vizes élőhely rehabilitációját! Fontos, hogy első kézből tapasztaljuk meg a vizeink által nyújtott élményeket, amelyre a Szabadság-sziget kitűnő lehetőséget kínál." - tette hozzá Figeczky Gábor.

WWF Víz VilágnapjaA Föld 70%-át víz borítja, ám ebből alig 3% édesvíz. A világ édesvízkészletének csupán 0,3%-a alkalmas közvetlenül emberi fogyasztásra, ugyanakkor a Föld népességének növekedésével és életszínvonalának emelkedésével párhuzamosan az édesvíz iránti igény fokozatosan növekszik. Az igények növekedése miatt az édesvíz-gazdálkodás jelen formájában nem sokáig fenntartható. A hollandiai Twente Egyetem legújabb vizsgálata* szerint a vízhiány már most is legalább 2,7 millió embert súlyt legalább egy hónapig minden évben. A készleteink végesek, így ha nem változnak a dolgok a fennálló helyzet biztosan nem fog javulni.

WWF Víz világnapjaA legfontosabb feladatok a vizek további szennyezésének megszüntetése, a rendelkezésre álló vízkészletek védelme, a vízfelhasználás fenntarthatóvá tétele. Mérsékelni kell az árvizek és aszályok negatív hatásait, illetve a vizes élőhelyek állapotának javításával meg kell előzni végső eltűnésüket. Mindezen célok eléréséhez az állami, az önkormányzati és a magánszféra összehangolt fellépésére van szükség.

WWF Víz világnapjaAz emberi fogyasztásra kerülő víz szinte mindig természetes környezetből származik, ezért kulcsfontosságú, hogy természeti környezetünk vízkészleteit is megóvjuk. Hazánk egyik legjelentősebb ivóvízforrása a Duna. A WWF Magyarország legjelentősebb vizes élőhelyekhez kapcsolódó programja is a Dunára koncentrál. A mellékágak és dunai szigetek eltűnőben vannak, pedig jelentőségük felbecsülhetetlen. A Mohács melletti Szabadság-sziget is a pusztulás útjára lépett, amikor egy keresztgáttal 40 évvel ezelőtt elzárták a víz útját. A WWF öt éves projekt keretein belül rehabilitálja a teljes sziget növényzetét, megbontja a víz útjában álló gátat, hogy szabad útja legyen a természet megújulásának.

A cikkben szereplő tanulmányok elolvashatók itt és itt