WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Segíts te is megőrizni az Alpok szabad vízfolyását!

2020-04-15

Veszélybe került az Alpok egyik utolsó szabad vízfolyása, miután engedély nélkül kezdtek vízerőmű-építésbe az ausztriai Tirolban. A koronavírus által sújtott tartományban – a kijárási korlátozás következtében – a lakosok online eszközökkel adnak hangot tiltakozásuknak és petícióban követelik az építkezés leállítását. Írd alá a petíciót, és állj ki te is a természet megóvása mellett!

A koronavírus által Ausztriában leginkább veszélyeztetett tartományban példátlan módon kezdtek neki egy vízerőművet szolgáló gát építéséhez. Az építkezés a kellő engedélyek hiányában és számos megválaszolatlan kérdés ellenére kezdődött el az Alpok egyik utolsó érintetlen vízfolyása mentén. Az Ache folyó szabad folyását, élővilágát, árvízvédelemben betöltött szerepét veszti el, ha vízerőmű épül rajta. A látványos folyószakaszok a lakosság széles körében népszerűek, vadvízi evezők, természetjárók kedvelt célpontjai. A gátépítés ellen tiroli székhelyű civil szervezetek tiltakoznak a WWF Ausztria támogatásával.

A tervezett erőmű viszonylag kevés áram termelését tenné lehetővé, a természet és a társadalom viszont pótolhatatlan veszteségeket szenvedne. A vízerőmű megépítése a folyó egy szakaszának elterelésével, a táj teljes átalakításával és egy különleges vízesés eltűnésével járna. Az erőmű tározótere melletti települések lakosai pedig az ezzel járó esetleges árvíztől tartanak.

Az építkezést teljesen váratlanul kezdték meg március közepén, abban az időszakban, amikor a járványveszély miatt az emberek a szabadba is alig mozdulhattak ki. Az építkezés engedélye ellen korábban fellebbezést nyújtottak be, tehát a vállalkozók nem kezdhették volna el a munkát, ráadásul a vízérőmű-építésről nem tájékoztatták a lakosságot.

A WWF Ausztria-szerte ismert civil szervezetekkel fogott össze a vízerőmű megépítése ellen, tiltakozásuk pedig már az országhatárokat is átlépte. Közösen petíciót indítottak, melyet bárki aláírhat. A petíció kezdeményezői azt várják, hogy Tirol tartomány kormánya haladéktalanul állítsa le az illegális vízerőmű-építést. A helyiek számára az egyetlen megnyugtató megoldás a Tumpen-Habichen vízerőmű terveinek végleges visszavonása lenne. 

Írd alá te is a petíciót, ha egyetértesz a tiltakozókkal! Kattints ide: https://www.change.org/p/lh-stvin-ingrid-felipe-stoppt-das-kraftwerk-tumpen-habichen