Szombaton ismét kapcsolt a világ!

Fotó: Kardos ZsoltMinden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld Órájához! A világ 1.400 ikonikus pontján hunytak ki a fények helyi idő szerint szombat este 20:30-kor. Magyarországon is ünnepelték a tettek erejét, amellyel együtt változtathatunk az éghajlatváltozáson! A WWF Magyarország kihirdette a 2015. évi Föld Órája Fővárosát is - idén Vác nyerte el a kitüntetést.

Szombaton este fél 9kor Szamoa (Óceánia) fényei hunytak ki először, majd a Föld Órájának hatvan perc sötétsége végigsöpört a világon, amely mára az éghajlatváltozás elleni tettek motorjává és szimbólumává vált.

A Föld legnagyobb önkéntes akciójában már 172 ország vett részt, 42.000 Föld Órája eseménnyel ünnepeltek világszerte. Elsötétült a párizsi Eiffel-torony, a San Francisco-i Golden Gate híd, a londoni Big Ben, a Kínai nagy Fal, a New York-i Empire State Building vagy a Sydney-i Operaház. Világszerte 40, az Unesco Világörökségi listáján szereplő látványosság is Fotó: Kardos Zsoltsötétségbe borult, köztük az athéni Akropolisz, az Edinburgh-i vár Skóciában, vagy a Budai várnegyed.

Magyarországon is kialudt hetven település fénye, köztük Vác díszkivilágítása. A Bálna Budapestben tartott központi Lekapcsoló Eseményen a WWF Magyarország egy várostáblát is átadott a nyertes városnak. A település azzal érdemelte ki a címet, hogy az eseményt megelőzően önkéntes akciót szervezett, amelyen összesen 515 ember munkája eredményeképpen 14,5 hektárnyi területről 5.143kg szemetet szedtek össze. A ”zöldítő napon” sor került még a város Ligetében található sövénysor megmetszésére, valamint 400 cserje és bokor, 50 levendula, 5 szomorúfűz, 3 kőrisfa telepítésére is.

Magyarország legkisebb és legnagyobb települései közül is sokan csatlakoztak a WWF Magyarország kihívásához. A legkisebb pályázó település, a mindössze 319 lakosú Uppony, Fotó: Kardos Zsoltmelynek önkéntesei megmutatták, hogy egyetlen napnyi összefogás elegendő ahhoz, hogy az egész település területét megtisztítsák, és terei tisztábbak és zöldebbek legyenek.

„A Föld Órája a 60 perc sötétségen túl a valódi tettekről és a változásról szól. Világszinten több mint 80 igazi eredmény született az éghajlatváltozás mérsékléséért, amely a Föld Órája kezdeményezés erejét mutatja” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„100.000 aláírást gyűjtöttek össze például az oroszországi sarkvidéki olaj-feltárások ellen. De a Föld Órája idei célkitűzései között szerepelt a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp szigeteken, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában is” – folytatta az igazgató.

„Minden egyes ilyen tett egy újabb esélyt ad arra, hogy mi emberek tovább élvezhessük a Fotó: Kardos Zsolttermészet ajándékait. Hiszen a Földnek nincsen szüksége ránk. Nekünk embereknek van szükségünk a Földre és mindarra, amit adni tud” – fejezte be Sipos Katalin

Az elmúlt hónapokban számos sikeres közösségi finanszírozású kezdeményezés indult a Föld Órájához kapcsolódóan. Indonézia, India, Kolumbia és Portugália mellett Magyarországon is mozgósították a klímaváltozás ellen tenni kívánókat: a WWF Magyarország tiszatarjáni projektjéhez a meglévő öt mellé további vízibivalyok árának összeadására kérte fel az adományozókat. A már megvásárolt bivalyok április közepén foglalják majd el ártéri új otthonukat.

Bővebb információ: ww.hu/bivaly

Fotók WWF Föld Órája 2012Föld Órája 2017TetraPak kiállítás