A WWF a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezeteként folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a tettre kész önkormányzatokkal, hiszen ők a helyi szintű környezetvédelmi cselekvés legfőbb mozgatórugói.

Éghajlatvédelmi akcióterv és energiastratégia

Az éghajlatváltozás és az energiaválság problémája alapos és hosszú távú tervezést igényel. Minél több települést szeretnénk hozzásegíteni akcióterveik kidolgozásához és megvalósításához a klímaváltozás lassítása és az időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodás érdekében. Egy jó akcióterv (vagy SECAP) áttekintést ad a település energetikai helyzetéről és üvegházgáz-kibocsátásáról, emellett konkrét intézkedéseket határoz meg a kibocsátás-csökkentés, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiával kapcsolatos célok elérése érdekében, miközben az energiaszegénység problémájával is foglalkozik. Emellett helyi kockázatokat – mint az árvizek vagy hőhullámok – figyelembe véve ad javaslatokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra.

Bővebben

Szilárdtüzelés csökkentése

Az erdeinkre nehezedő nyomás csökkentése érdekében azért dolgozunk, hogy növeljük a tűzifa-felhasználás hatékonyságát és mérsékeljük az ebből eredő légszennyezést. A légszennyezettség akár már szemléletformálási eszközeink segítségével is drasztikusan csökkenthető, és a fűtés hatékonyságán is sokat lehet javítani. Hosszú távú megoldásként pedig az energiahatékonyság és a helyben hasznosítható megújuló energiaforrások térnyerésével jelentősen enyhíthető a település energiafelhasználása. Az ilyen fajsúlyú döntéseket megalapozó vizsgálatokra készítettünk egy mintatanulmányt, illetve összegyűjtöttük a helyben megvalósítható jó gyakorlatokat.

Bővebben

Élőhelyek helyreállítása

Keressük azokat az önkormányzati partnereket, amelyeket élőhely-helyreállítással, erdőtelepítéssel kapcsolatos terveik megvalósításában támogathatunk. Abban szeretnénk segíteni a hazai településeket, hogy felkészüljenek a klímaváltozás negatív hatásaira (villámárvizekre, hőhullámokra, fokozódó talajerózióra), növeljék hazánk erdőterületeinek nagyságát, ezáltál a szén-dioxid megkötését, és hozzájáruljanak a természetvédelmi célokhoz. Ehhez olyan önkormányzatokat keresünk, amelyek a település saját tulajdonában álló, alacsony természetességű területeiken (pl. kivett vagy felhagyott szántókon) élőhely-rehabilitációt vagy természetközeli élőhelyek helyreállítását tervezik.

Bővebben

Természetes vízmegtartó megoldások

A természetes vízmegtartó megoldások a szélsőségeket – vagyis a túl kevés vagy túl sok víz problémáját – hivatottak természetközeli, költséghatékony módon mérsékelni. Növelik a település zöldfelületeit, javítják a vizek mennyiségi és minőségi állapotát, és segítenek védekezni az aszályokkal, hőhullámokkal, villámárvizekkel és elöntésekkel szemben. Ezen felül rengeteg járulékos előnyt biztosítanak, úgy mint erózióvédelem, talajvédelem, természetes élőhelyek létrehozása és megőrzése, mikroklíma-szabályozás és rekreációs lehetőségek teremtése. Alkalmazásuk segíti a klímaváltozás megfékezését és a hatásaihoz való alkalmazkodást is.

Bővebben

Ha önkormányzatként vagy civil szervezetként szeretnél együtt dolgozni velünk, vagy csak érdeklődsz a megoldásaink iránt, add meg adataidat és kollégáink felveszik veled a kapcsolatot!

    Kapcsolódó projektek