A 2021 októberében elindult, négyéves LIFE LOGOS 4 WATERS projekt az önkormányzatok és a vízgyűjtő szintű együttműködések szerepére fókuszál a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A projekt a LIFE-MICACC projektnek nem közvetlen folytatásaként, de az ott kialakult tapasztalatokra és partnerségekre építve valósul meg.

Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásértA projekt céljai:

 1. Vízgyűjtő szintű, sok érintettet bevonó együttműködés és döntéshozás tesztelése a természetes vízmegtartó megoldások alkalmazására – kipróbálása 2 vízgyűjtőn.
 2. Tudásbővítés a természetre alapozott alkalmazkodás és a vízgyűjtő szintű vízmegtartás általánossá válásáért (vízépítő mérnökök és hallgatók, hatóságok, önkormányzatok, stb. körében).
 3. Támogató közvélekedés kialakítása a döntéshozók és a széles társadalom körében a víz fontosságának és alkalmazkodási szerepének tudatosítására.
 4. Kapcsolódó döntéstámogató eszközök, adatbázisok, modellek, jó gyakorlatok, útmutatók, kézikönyvek, stb. összegyűjtése és elérhetővé tétele a hazai érintettek számára.
 5. Önkormányzatok és más felelős szervezetek nemzetközi kapcsolatépítése, EU-s forrásszerzés segítése NbS alkalmazkodási megoldásokra.
 6. Az integrált, vízmegőrzésen alapuló vízgazdálkodás és az NbS alkalmazkodás beépítése a területi tervezési és szabályozási folyamatokba, közös kiindulási alap kialakítása.

Tevékenységek dióhéjban:

A projekt két kísérleti vízgyűjtőjén, egy síkvidéki és egy dombvidéki adottságú tájon. Bátya és Püspökszilágy települések egy új döntéshozatali eljárást próbálnak ki a szomszédos önkormányzatok bevonásával.

A vízgyűjtőkön tervezett több, kisebb, természetközeli és viszonylag olcsó természetes vízvisszatartási intézkedés javítja a területek vízmegtartó képességét és segíti a települések klímaváltozáshoz való alkalmazkodását. A megvalósításhoz az önkormányzatok részéről elengedhetetlen együttműködés és közös tervezés pedig új lehetőségek feltérképezéséhez vezethet.

A projekt további tevékenységei során számos új oktatóanyag és kurzus készül kisiskolásoknak, tanároknak, egyetemistáknak, mérnököknek és vízgazdálkodási szakembereknek, amelyek a természetes vízvisszatartási intézkedések alapvető fogalmaival és alkalmazási lehetőségeivel ismertetnek meg.

További fontos feladat a felelős szervezetek nemzetközi tapasztalatcseréje, tudásbővítése és kapcsolatépítése, valamint a természetre alapozott alkalmazkodás és a vízgyűjtő szintű vízmegtartás beépítése a területi tervezési és szabályozási folyamatokba.

Projektpartnerek:

Koordináló Kedvezményezett a Belügyminisztérium.

Társult Kedvezményezettek:

 1. Bátya Község Önkormányzata
 2. Klímabarát Települések Szövetsége
 3. Magyar Mérnöki Kamara
 4. Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 5. Országos Vízügyi Főigazgatóság
 6. Püspökszilágy Község Önkormányzata
 7. WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány

Megvalósítás ideje: 2021. október 1. – 2025. szeptember 30.

Teljes cím: „Innovatív vízgazdálkodási módszerek integrált gyakorlati alkalmazása vízgyűjtő szinten önkormányzati koordinációval”

Projektazonosító: LIFE20 CCA/HU/001604

Teljes költségvetés: 3 764 915 Euró

EU LIFE támogatás: 2 070 703 Euró

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.Projekt honlapja: https://lifelogos4waters.bm.hu