2020-2023

A LIFE SWiPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt célja az volt, hogy az uniós környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelés javításával és a sikeresen felderített ügyek számának növelésével eltántorítsa a potenciális bűnelkövetőket, és ezzel hosszútávon csökkentse a védett fajok ellen elkövetett bűncselekményeket.

A projekt során a résztvevő 11 országból összegyűjtöttük a védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények tipikus eseteit, melyet nemzeti jelentések és egy összefoglaló európai jelentés formájában publikáltunk. A természetvédelmi szabályok hatékonyabb betartása érdekében az ügyészség, a rendőrség és a többi érintett bűnüldöző hatóság ismeretei javítása , valamint  a határokon átnyúló információmegosztás, tudáscsere és a nyomozó hatóságok közötti együttműködés fejlesztése érdekében workshopokat, konferenciákat szerveztünk, kiadványokat készítettünk. A közösségi média és sajtó bevonásával, rendezvények szervezésével ismertettük meg a lakossággal a védett fajokkal szemben elkövetett bűncselekmények nemzetbiztonságra, közegészségügyre és biodiverzitásra gyakorolt hatásait.

A projekt 11 európai országban az Európai Unió LIFE programjának pénzügyi támogatásával valósult meg, Magyarországon az Agrárminisztérium és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének társfinanszírozásával. A projektben számos WWF iroda (Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna), a Fauna & Flora International, a TRAFFIC, a Horvát Köztársaság Főügyészsége és a Horvát Igazságügyi Akadémia vett részt.

A projekt honlapja: https://stopwildlifecrime.eu/

Projektkód: LIFE19 GIE/BG/000846