Természetvédelmi munkánk

A WWF küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Célunk a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése, a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése. Tevékenységeinket azokra az ökorégiókra összpontosítjuk, amelyek a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából különösen jelentősek.

Erdők

Az erdők a biológiai sokféleség fenntartása mellett olyan alapvető ún. ökoszisztéma szolgáltatásokat nyújtanak a társadalom számára, mint a tiszta ivóvíz, tiszta levegő, klímaszabályozás, faanyag vagy a kikapcsolódási lehetőségek. A WWF Magyarország célja, hogy a védett területeken az erdők egy része háborítatlan legyen, kikerüjön a gazdasági célú faanyagtermelésből.

Vizesélőhelyek

A víz az ember egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen lételeme. Vizesélőhely programunk célja, hogy az édesvízi élőhelyek világszerte védelem és fenntartható kezelés alá kerüljenek. A természet számára ez a fajok megmaradását eredményezi, az emberiség számára pedig lehetőséget nyújt a folyóvízi ökoszisztémák által nyújtott ökológiai szolgáltatások megőrzésére.

Klíma és energia

A klímaváltozás a legkomolyabb kihívás, amivel szembe kell néznünk. Sürgős fellépést kíván, ha el akarjuk hárítani a fenyegetést, amely növény és állatfajokat, élőhelyeket és az emberi életet veszélyezteti. A WWF világszerte azon dolgozik, hogy tudatosítsa a klímaváltozás okait, következményeit és a lehetséges megoldásokat. Célja a fenntartható életmód és termelés elérése, a jelenlegi energiaellátás és -felhasználás átalakítása a fosszilis energiahordozókról a megújulók felé.

Nagyragadozók

Hazánk területén a nagyragadozók természetes úton jelentek meg, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza. Ahhoz azonban, hogy biztosítsuk számukra a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai erdőkben, sok lépésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük. A WWF Magyarország azon dolgozik, hogy párbeszédet alakítson ki a különböző érdekcsoportok között illetve, hogy segítse az információáramlást a nagyragadozók együttélésével kapcsolatosan.

Környezeti nevelés

Munkásságunk során világossá vált, hogy egy természetvédelmi cél sikerességéhez kulcsfontosságú az emberekkel való együttműködés és a kitartó szemléletformálás. A tapasztalatok szerint erre az egyik leghatékonyabb eszköz az érzékenyítő környezeti nevelés. Ez a módszer az élőlények és természeti rendszerek megismertetése által segít felismerni a fiatalok felelősségét a környezeti problémák kialakulásában, de ugyanúgy tisztázza a szerepüket a helyzet megoldásában is.

Egyéb természetvédelem

A WWF világszerte tevékenykedik olyan ügyek mentén, amelyek közvetlenül nem illeszhetőek egyik hazai programunkhoz sem. Itt gyűjtük össze például a túlfogyasztással, műanyag szennyezéssel vagy a tengerek élővilágával kapcsolatos legfontosabb híreinket.

Projektjeink

Projektjeink során a terepmunka, a természetvédelmi érdekérvényesítés és a szemléletformálás eszközeit használjuk. Munkánk során együttműködünk a nemzeti parkokkal, természetvédelmi hatóságokkal, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel és az üzleti élet képviselőivel, valamint a helyi lakossággal.