Projektjeink

WISEDRAVALIFE

Eszményképünk az újra szabadon áramló folyó, és az általa táplált életközösségek változatos
rendszere a Dráva közös, több mint 200 km hosszú horvát-magyar szakaszán. Más nagy folyóinkkal
összehasonlítva, ez a folyószakasz még kevésbé szabályozott, magán viseli a természetesen áramló
folyók egyes vonásait, ezért nagyon alkalmas a helyreállításra.

LIFE4Oak Forests

A projekt célja az intenzív emberi használat következtében lecsökkent biodiverzitású tölgyes erdők regenerációjának elősegítése, valamint a változatos erdőszerkezet, az őshonos fafajösszetétel, és a mikroélőhelyek helyreállítása.

EUROLARGECARNIVORES

A 2017 végén indult projekt elsődleges célja, hogy a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók – közti kommunikációt elősegítse.

Danube Floodplain

A Danube Floodplain projekt célja az árvízkockázat csökkentése a Duna vízgyűjtőn lévő árterületek
helyreállításának vizsgálatával. A projekt 18 résztvevővel és 4 stratégiai partnerrel a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretén belül, az Interreg Europe támogatásával valósul meg.

Természetes vízvisszatartás Magyarországon

A LIFE MICACC projekt keretében a klímaváltozás hazai hatásaira készítjük fel az ország legsérülékenyebb településeit. Öt, különböző vízgazdálkodási problémával küzdő települést tervezünk ellenállóbbá tenni öt különféle zöld infrastrukturális beruházáson keresztül.

LENA – Helyi Gazdaság és Természetvédelem a Duna Régióban

A LENA projekt legfőbb célja a védett természeti területek megőrzésére, fenntartható használatára irányuló közös és integrált szemlélet erősítése az érintett szakpolitikák területén, továbbá új jövedelemszerzési lehetőségek megteremtése a természeti erőforrásokon alapuló gazdasági szektorokban.

Life in Forests

A projekt egyik legfőbb törekvése, hogy elméleti és gyakorlati tudásalapot teremtsen a természetközeli erdőgazdálkodás területén és lehetőséget adjon az érintettek számára tudásuk megosztásához, valamint színteret biztosítson a Natura 2000 program irányelveinek megvalósulásához.

JOINTISZA

A Tisza vízgyűjtő országainak bevonásával 2017 tavaszán megkezdődött a Tisza nemzetközi vízgyűjtő-gazdálkodási tervének felülvizsgálatára előkészített projekt. Az 5 érintett országból 17 partner csatlakozott, köztük a WWF Magyarország.

Fenntartható területkezelés Tiszatarjánban

2007 óta dolgozunk együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnal. A fenntartható ártéri tájhasználaton alapuló modell segítségével a település olyan komplex megoldáson fáradozunk, amely az intenzív mezőgazdaság, az éghajlatváltozás és a betelepült özönnövények hatására leromlott értékes természeti területeket a súlyos helyi társadalmi problémákkal összekapcsolva kezeli.

Az Ó-Dráva rehabilitációja

A Dráva hazánk legkevésbé szabályozott folyója. Az Európai Unió LIFE+ pályázati alapjának támogatásával 2014-ben négyéves projekt kezdődött el e páratlan gazdagságú élőhely megmentésére. A projekt fő célja, hogy az Ó-Dráva vízellátása javuljon, a partján lévő keskeny, de értékes ártéri erdő jobb állapotba kerüljön.