Falka Napok

2021-ben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, hagyományteremtő szándékkal megvalósuló Falka Napok célja, hogy megismertesse a nagyragadozókat és élőhelyeiket a lakossággal, valamint jó gyakorlatokat mutasson be az együttélésre.

Magyarországon egykor mindhárom őshonos nagyragadozónk, a hiúz, a farkas és a medve is folyamatosan jelen volt. Üldöztetésük következtében azonban számuk megfogyatkozott. Az 1980-as évektől a nagyragadozók természetes úton jelentek meg ismét hazánk területén, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza. Ma már az Északi-Középhegység teljes területén, a Börzsönytől Zemplénig előfordulnak ezek az őshonos és fokozottan védett fajok, azonos élőhelyen osztozva a helyi lakosokkal. Bár a nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, az együttélés sokszor konfliktusokkal jár. Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai erdőkben, sok lépésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük.

Az idei fesztivál helyszíne Aggtelek. A Falka Napok természetismereti programokkal, túrákkal, koncertekkel, filmvetítéssel és szakmai műhelybeszélgetésekkel várja az érdeklődőket Magyarországról és Szlovákiából. A rendezvény egyben kiváló bemutatkozási lehetőség a régió termelői és kézművesei számára is!

A 2021-es Falka Napok szervezői: WWF Magyarország, WWF Szlovákia és Aggtelek Község Önkormányzata.

A 2021-es Falka Napok keretében megszervezett rajzpályázat kiírása itt található.