Mit tesz a WWF Magyarország a nagyragadozókért

A nagyragadozók emberi szempontból pozitívnak vagy negatívnak tekinthető hatásai Magyarországon alig ismertek, ezek pontosabb megismeréséhez vadbiológiai és társadalomtudományi szakemberek együttes segítségére is szükség van. Ennek érdekében igyekszik a WWF Magyarország a hazai kutatásokat elősegíteni és a nemzeti parkokkal együtt dolgozni.

Mivel a nagyragadozókkal kapcsolatos problémák több érdekcsoportot is érintenek, ezért a megoldásuk is sokrétű, hosszú és bonyolult folyamat. Ennek az első lépése az egyes érdekcsoportok (pl. vadgazdálkodók, erdészeti és természetvédelmi szakemberek, kutatók, civilek) között a társadalmi párbeszédet segíteni a közös megoldás érdekében.

A 2018 és 2022 közötti időszakban az Európai Unió támogatásával megvalósuló EuroLargeCarnivores LIFE (2018-2022) projekt keretében dolgoztunk ezen. A projekt szakmai workshopokkal, terepi kirándulásokkal, határokon átnyúló tudáscsereprogramokkal teremtett lehetőséget a párbeszédre állattartók, vadászok, nemzeti parki szakemberek és természetvédők között. Több kiadvány, kézikönyv is készült, hogy segítséget nyújtson a gazdálkodóknak, vadgazdálkodási és természetvédelmi szakembereknek a nagyragadozók megismerésében és a megfelelő kármegelőzési megoldások kiválasztásában.

A munka a EuroLargeCarnivores LIFE projekt lezárásával nem ért véget. Továbbra is segítjük az érdekcsoportok közötti párbeszédet, együttműködünk az érintett nemzeti park igazgatóságokkal a nagyragadozók terepi megfigyelésében, továbbá közzétesszük a hazai gyakorlatban is alkalmazható jó gyakorlatokat és módszereket.

https://wwf.hu/hireink/nagyragadozok/farkas-medve-hiuz-gyakorlati-kezikonyvek-nagyragadozokhoz/