Őzek a monostori erdődben

megosztás:

Fotó: Graza LajosA WWF március 15-i komáromi természetismereti túráján hatvankét résztvevővel jártuk be a város és a hozzá tartozó Koppánymonostor környéki Duna partot. Utunk első szakaszán már hódrágásokat találtunk, de ennél nagyobb izgalomban is volt részünk a monumentális monostori erőd falai alatt.

 

 

A folyó mellet haladva ezt a nagy precizitással megmunkált kövekből, mérnöki pontossággal megépített labirintust szemlélgettük, amikor két riadt őz - amelyek a zavartalan reggeli órában itt legelésztek - népes túracsapatunk meglepett sorai közt keresték a menekülés útját. Reméljük sikerrel találtak maguknak nyugalmas menedéket!

 

 

Fotó: Graza LajosKoppánymonostorig az ősi hajóvontató úton, parti sétányon, kavicsos fövenyen gyalogoltunk. Tömegével virított az ártéri erdőben a tavaszi csillagvirág, fekete harkály repült előttünk fáról fára. Ezernyi kagyló meszes vázát tanulmányoztunk a vízparton, amiben Páll-Gergely Barna volt segítségünkre. Megtudtuk, hogy ötven év alatt a Duna vizének átlaghőmérséklete egy fokot emelkedett és sok jövevény kagylófaj vándorol fel a Balkán irányából.

 

 

 

Fotó: Graza LajosA monostori mellékág halbölcsőjének partján tartottunk pihenőt, ahol a fenséges ártéri erdő látványa mellett a közeli karám izlandi pónija volt a kedvenc. A visszafele monostori magas parton jártunk és egy teljesen rózsaszín virágba borult mandulafát és a gyűjtögető méhek százait néztük és hallgattuk. Az erőd dombjait megmászva felülről is láthattuk a tekintélyes védelmi rendszer szerkezetét, amit sokat a túra végeztével belülről is bejártak.

 

 

Fotó: Graza LajosTöbb mint húszan átgyalogoltunk a szlovákiai Rév Komáromban, Jókai és Klapka szobránál csatlakozhattunk a március 15-i ünneplők soraihoz. A Fekete Kutyában finom bableves és sztrapacska mellett beszéltük meg a nap élményeit.

 

 

 

A következő WWF természetismereti túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közös szervezésben, Vers József, Vers Réka és Márkus Ferenc vezetésével március 29-én Tihanyban, Sajkodon lesz.

 

Fotók Nagy Ugrás 2016Megünnepeltük a Magyar Természet NapjátŐszi erdei kirándulás a Zöld Generációval

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!