Szent István napi túra a Gerecsében

megosztás:

Tardos, Fotó: Gálhidy LászlóA Gerecse öléből, az erdőkkel körülvett, festői szépségű Tardosról indult a túránk augusztus 20-án.

 

 

Gyertyános tölgyesek, majd bükkösök árnyas útjain kaptattunk fel a hegyre. Útközben kóstolgattuk a vadszeder érő gyümölcseit, vizslattuk a vadak nyomait és ismerkedtünk az erdő állományt alkotó, jellemző fafajaival, lágyszárú növényeivel és madaraival. Több száz éves kocsánytalan tölgyek, gótikus bükkösök és óriási, 200 éves kislevelű hárs mellett vezetett el az utunk. Őzláb gombák óriási tányérjai és a nyestek szederrel telt sajátos nyomai sorakoztak ösvényünk mentén.

 

 

Megismerkedtünk a szekérnyi nagyságú erdei vöröshangya bolyokkal és az erdőmunkában szorgos lakóikkal. Kígyók, békák, törékeny gyík keresztezték utunkat, sokukat már az erdei gépjárművek által öröklétre lapítva mutatták meg magukat a WWF csapatának.

 

 

Találkozás egy hucullal, Fotó: Gálhidy LászlóGálhidy László a WWF ökológusa segített az erdő ökológiai rendszerének megismertetésben. A hercegprímási kastély hagyományos almáskertjében hucul lovakkal barátkoztunk. Végcélunk Pusztamarót, a hegység szíve volt. A felhagyott település érdekes kultúrtörténeti emlékekkel, kiépített pihenő hellyel fogadta a túrázókat.

 

Fotók Nyíregyháza WWF Föld Órája cím átadásBemutatkozott a Zöld Generáció ProgramRupp-hegy kirándulás 2015

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!