Veszélyeztetett fajok

Fotó: Russell A. MittermeierA biológusok 5 és 15 millió közé teszik a ma Földön élő növények, állatok és mikroorganizmusok számát, melyek közül azonban a kutatók csupán 1,5 milliót jegyeztek fel és azonosítottak be. Jelenleg 390,000 növény, 900 000 ízeltlábú és körülbelül 60,000 gerinces (közülük nagyjából 10,000 madár és 5,000 emlős) faj ismert az ember előtt. Ma azonban növény- és állatfajok ezreit fenyegeti a kipusztulás veszélye. Az élőhelyek elvesztése, illegális kereskedelem, túlvadászat és -halászat, szennyezések, gyorsan terjedő idegenhonos fajok és a klímaváltozás hatásai veszélyeztetik a vadvilágot nap mint nap.

Épp ezért egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk a világ fajainak és élőhelyeiknek védelmét, hiszen már a WWF 1961-es létrejöttekor a Föld biológiai sokféleségének megőrzése volt a szervezet elsődleges célja. Ezért fordítunk különleges figyelmet az olyan kis egyedszámú, globálisan fontos, úgynevezett zászlóshajó fajokra, mint az óriáspandák, tigrisek, tengeri teknősök, főemlősök, bálnák, afrikai és ázsiai elefántok és orrszarvúak. E különlegesen védett fajok és élőhelyeik védelme pedig az ott élő többi faj, az egész terület, s így az ember számára is nélkülözhetetlen előnyöket jelent.