Veszélyeztetett fajok

megosztás:

Fotó: Russell A. MittermeierA biológusok 5 és 15 millió közé teszik a ma a Földön élő növények, állatok és mikroorganizmusok számát, melyek közül azonban a kutatók csupán 1,5m milliót jegyeztek fel és azonosítottak be. Jelenleg 300,000 növény, 4-8 millió rovar és körülbelül 50,000 gerinces (közülük nagyjából 10,000 madár és 4,000 emlős) faj ismert az ember előtt. Ma azonban növény- és állatfajok ezreit fenyegeti a kipusztulás veszélye. Az élőhelyek elvesztése, illegális kereskedelem, túlvadászat és -halászat, szennyezések, gyorsan terjedő idegenhonos fajok és a klímaváltozás hatásai veszélyeztetik a vadvilágot nap mint nap.

Épp ezért egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk a világ fajainak és élőhelyeiknek védelmét, hiszen már a WWF 1961-es létrejöttekor a Föld biológiai sokféleségének megőrzése volt a szervezet elsődleges célja. Ezért fordítunk különleges figyelmet az olyan kis egyedszámú, globálisan fontos, úgynevezett zászlóshajó fajokra, mint az óriáspandák, tigrisek, tengeri teknősök, főemlősök, bálnák, afrikai és ázsiai elefántok és orrszarvúak. E különlegesen védett fajok és élőhelyeik védelme pedig az ott élő többi faj, az egész terület, s így az ember számára is nélkülözhetetlen előnyöket jelent.

 

Kapcsolódó anyagok

 

Fotók Rupp-hegy kirándulás 2015Táblaavatás - Naplás-tóWWF Föld Órája 2013

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!