Nagyot ugrott vasárnap Európa!

Nagyot ugrott vasárnap Európa! Július 14-én 15 órakor százezrek fejezték ki, hogy folyóink, tavaink és vizesélőhelyeink jövője számukra is fontos. A WWF Magyarország idén a Velencei-tóba csobbant az EFOTT keretein belül, ahol a fesztiválozókkal együtt szaladtunk a vízbe, de több település már hagyományjelleggel rendezte meg idén is a saját Nagy Ugrását.

A Nagy Ugrás lényege, hogy felhívja a figyelmet folyóink, tavaink és vizesélőhelyeink védelmének fontosságára, illetve hogy segítsen újra kapcsolatot teremteni az emberek és a mindannyiunk számára nélkülözhetetlen élővizek között. Az egészséges édesvízi ökoszisztémák ugyanis rendkívül fontos szerepet játszanak életünkben: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, élelmet biztosítanak, de rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizesélőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83%-kal zsugorodtak. Vizesélőhelyeink 87%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.

14 éves a Nagy Ugrás

A Nagy Ugrást első alkalommal 2005-ben, azaz 14 éve szervezték meg, Magyarországon pedig 2008-ban ugrottak először. A WWF Magyarország azóta is számos eseményt szervezett az ország különböző pontjain. A központi Nagy Ugrás idén a Velencei-tónál kapott helyet, méghozzá az EFOTT keretein belül, ahol ugrás előtt a Semmelweis Egyetem Cheerleaders csapata tartott látványos bemelegítést, majd 15 órakor a fesztiválozó fiatalokkal együtt futottunk a tó vizébe. Az eseményről videó is készült, melyet ide kattintva lehet megtekinteni.

Ahol hagyománnyá vált a csobbanás

Számos településen már hagyomány jelleggel rendezték meg idén is a Nagy Ugrást. A tavalyi nyertes, Göd többek között vízirendészeti bemutatóval, víz-kvízzel, a Vízipók-csodapók című mese vetítésével, sárkányhajózással és ismeretterjesztő előadásokkal színesítette a saját Nagy Ugrását. Herenden a Séd-patakba ugrottak a résztvevők 15 órakor, majd – arra utalva, hogy a Duna teljes magyarországi szakasza 417 kilométer – a résztvevők 417 métert sétáltak a patakban. Ezt megelőzően PET hajókkal tutajoztak a herendi tavon, papírhajókat eresztettek le a patak sebes sodrásában, a TóTotón pedig pandamacikat lehetett nyerni. Patak településen papírcsónakokba írhattak kívánságokat a gyerekek, amelyeket később útnak indítottak, kavicsokat díszítettek, 15 órakor pedig élő láncot alkotva együtt ugrottak a patakba „A panda azt mondta,hogy ugorjak!” felkiáltással. A Nagy Ugrásról az EccPecc gyerekzenekar is megemlékezett – mivel a rendezvény helyszínén nem volt élővíz, imitált patakot ugrottak át a gyerekek zeneszóra.

A Nagy Ugrással idén is megmutattuk: fontosak számunkra az élővizek, és mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk őket, hiszen ahogyan a természet, úgy az emberek számára is nélkülözhetetlenek.

Fotók 25 éves a WWF MagyarországArt of DanubeTermészetes vízmegtartás, lefolyáslassítás, árvízi védekezés Angliában